Sesuvy půdy v západním Mexiku stály život 8 lidí, sto se jich pohřešuje

Oaxaca de Juárez - Sesuvy půdy na západě Mexika zavalily dnes brzy ráno asi 300 domů. Panují obavy, že o život přišly stovky spících lidí, zatím je potvrzeno 8 obětí a dalších sto lidí se pohřešuje. Prudké deště v horách uvolnily půdu okolo města Santa Maria Tlahuitoltepec, které je vzdáleno asi čtyři hodiny jízdy od hlavního města mexického státu Oaxaca.

„Hodně prší a bylo nám řečeno, že se sesula asi 200 metrů široká část kopce,“ sdělil místní guvernér Ulises Ruiz mexické televizi. „Všichni jsme spali a všechno, co jsem slyšel, byl hlasitý zvuk. Když jsem vyšel z domu, viděl jsem, že kopec spadl,“ řekl po satelitním telefonu Donato Vargas, který v postižené obci žije.

Ulises Ruiz, guvernér státu Oaxaca:

„Ihned jsme zalarmovali záchranné týmy, stále prší, ještě se na místo nedostaly.“

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)


Podle guvernéra Ruize, který uvedl, že bylo zavaleno 100 až 300 domů, mohlo při sesuvu o život přijít 500 až 1 000 lidí. „To už je mimořádná událost, tolik obětí, ale oběti jsou celkem běžné. A to, že horské vesnice jsou odříznuté na mnoho dní od civilizace je také běžné, protože cesty, které často vedou po úbočí hor, se rovněž zničí,“ prohlásil geograf Bohumír Janský.

Záchranné týmy se podle místních úřadů zpozdí kvůli špatnému stavu silnic po deštích. Ruiz řekl, že do oblasti směřují záchranáři i letadlem. Ti by prý měli poskytnout více informací o možných obětech. Deště do regionu přinesly bouře na západě Karibského moře. Části Mexika zažívají nejhorší sezonu dešťů v historii, která způsobila rozsáhlé záplavy a donutila tisíce lidí, aby opustily své domovy.

Letošní sezona je podle meteorologů nejsilnější od doby, kdy se vedou záznamy. Jen ve státě Oaxaca je postiženo 250 tisíc lidí. „Spadla nám zeď domu, uvnitř máme 2 metry vody. Alespoň že jsme naživu,“ podotkla Bertha Lopezová.

Voda zatopila města a vesnice i ve státech Tabasco a Veracruz u Mexického zálivu. Prezident Felipe Calderón slíbil po prohlídce postižených míst federální pomoc.