Soud zamítl Wildersovu žádost o výměnu soudu

Amsterodam - Nizozemský soud zamítl požadavek Geerta Wilderse na výměnu tribunálu. Krajně pravicový protiislámský nizozemský politik totiž v pondělí zpochybnil nestrannost soudu a požádal o jeho odvolání. Wilders je obviněn z podněcování rasové nenávisti, diskriminace muslimů a z urážek na jejich adresu. Proces bude znovu zahájen začne ve středu v devět hodin ráno. Bude-li Wilders uznán vinným, hrozí mu až rok vězení a pokuta 7 600 eur (190 tisíc korun). Rozsudek se čeká začátkem listopadu.

Sedmačtyřicetiletý poslanec stanul před soudem zvlášť kvůli tomu, že označil islám za fašistický a přirovnal korán k Hitlerově knize Mein Kampf. Seznam výroků, které Wildersovi protivníci považují za urážlivé, čítá přes sto položek. Wilders se hájí poukazy na svobodu projevu a tvrdí, že jeho slova nevybočila ze zákonného rámce.

Wilders zdůvodnil zpochybnění nestrannosti soudu tím, že jeho předseda Jan Moors podle něj nemístně a skandálně komentoval rozhodnutí obžalovaného mlčet po dobu procesu. „Vypadá to, že jste dobrý v projevování nějakého názoru, ale pak se vyhýbáte diskusi. Trochu se zdá, že to opět činíte i dnes,“ řekl Moorse v úvodu soudního jednání. Předseda narychlo svolaného nezávislého tribunálu v Amsterodamu Frans Bauduin sice označil Moorsova slova za nešťastná, přesto podle něj ale nic nenaznačuje, že by soudci byli vůči Wildersovi zaujatí.

Během procesu by neměl být vyslýchán žádný svědek. Tři experti, o jejichž vyjádření požádala obžaloba, tak učinili písemnou formou a tři svědky, údajně experty na islám, kterých se dovolával Wilders, už soudce vyslechl za zavřenými dveřmi.

Pondělní zahájení procesu doprovázela rozsáhlá bezpečnostní opatření. Soudní budovu hlídaly desítky policistů, přítomna byla i skupina Wildersových odpůrců. Zahájení procesu vysílala v přímém přenosu nizozemská televize.

Wildersova Strana pro svobodu (PVV) skončila v nedávných parlamentních volbách třetí a hodlá zvenčí podporovat menšinovou vládu křesťanských demokratů a liberálů. Očekává přitom, že koalice bude přihlížet k jejím požadavkům týkajícím se omezení přistěhovalectví. Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) vytvoří s Křesťanskodemokratickou výzvou (CDA) za podpory krajní pravice první menšinový kabinet v Nizozemsku od skončení druhé světové války.