Horníkům hrozí řada zdravotních problémů

Santiago de Chile – Zdravotníci označili zdravotní stav všech 33 chilských horníků za dobrý, pouze dva mají zápal plic. Několik mužů muselo podstoupit zákrok kvůli zánětům zubů. Do budoucna ale podle odborníků hrozí zachráněným horníkům celá řada zdravotních problémů. Mohou se na nich podepsat temné a vlhké podmínky, které museli 69 dní pod zemí snášet. Mohly by se projevit i problémy související s rychlým výstupem z dolu v úzké kabině.

„Komplikací může být samozřejmě hodně, protože tam byli hodně dlouho. Takže můžou mít problémy především s očima,“ uvedl český internista a onkolog Pavel Klener.

Podle chilských zdravotníků mají mnozí horníci kožní infekce způsobené plísněmi, jimž se zvlášť dobře daří ve vlhku a na nemyté kůži. Kožní infekce mohou být vážné u lidí s cukrovkou - mezi zavalenými horníky je jeden diabetik, zatímco další trpí vysokým krevním tlakem.

Ministr zdravotnictví Jaime Manalich:

„Jsou ve velmi dobrém stavu. Uvažme, že sami dokázali přežít téměř bez pomoci.“

Muži mohou mít také poškozené plíce kvůli dlouhodobému pobytu v prašném prostředí. Hrozí jim i psychické problémy, které se mohou projevit až delší dobu po záchraně. Teď je na tom nejhůře nejmladší z horníků, 19letý Jimmy Sanchez. Téměř nemluví, působí zmateně a depresivně.

Horníci uvěznění pod zemí od 5. srpna už byli vystaveni celé řadě zdravotně nepříznivých podmínek. Zvýšená gravitační síla mohla narušit jejich oběhový i imunitní systém. Uvěznění v omezeném prostoru bez možnosti normálního cvičení mohlo vést ke vzniku krevních sraženin a ztrátě svalové hmoty.

Vystavení podzemním plynům jako oxid uhelnatý se pak mohlo podepsat na vzniku dalších potíží, jako jsou třeba výpadky paměti. Podobné příznaky se mohou podle odborníků projevit až v horizontu několika měsíců.