Medicína má nového pomocníka - syntetický materiál

Praha - Estetická a plastická chirurgie překročila významnou metu. Objev nového syntetického materiálu totiž otevřel další možnosti ve vývoji náhrad obličejových částí. Například lékaři brněnské fakultní nemocnice u svaté Anny díky němu dokáží pacientovi přišít implantát ucha, který po pár týdnech či měsících vypadá zcela přirozeně. Lidské ucho se skládá z několika částí. To vnější, tedy boltec, prakticky není pro kvalitu sluchu důležité a člověk ho má hlavně pro to, aby mu to slušelo, přestože si občas někdo postěžuje. Jednou z asi 20 000 případů se ale narodí dítě, které má jen jedno nebo žádné ucho. Odborně se tomu říká mikrocie nebo anocie.

Za tyto problémy mohou převážně popletené geny. Velice často je ale příčinou, že do vývoje plodu zasáhnou nějaké vnější faktory – např. matka se v těhotenství dostane do styku s těžkými kovy nebo jinými látkami. „Nejčastěji jsou to léky, nejznámější je lybomid,“ připomíná dětská lékařka Jana Šoukalová lék, který byl v 50. letech používán na zklidnění ranních nevolností. „To vedlo k závažným defektům zejména končetin a právě k nevyvinutí ušních boltců,“ dodala.

Ať už bylo příčinou cokoli, bez levého boltce se narodil třeba Lukáš. Schválně proto nosil delší vlasy a trochu se schovával. V polovině září ale podstoupil operaci, při které mu lékaři z brněnské nemocnice u svaté Anny voperovali nové umělé ucho. Na svůj obraz v zrcadle si zvyká třetí týden. „Je to zvláštní, když jsem to neměl celých 14 let a teď mám ucho. Pořád to zkouším, jestli to cítím, pořád to kontroluju,“ tvrdí.

Milénium (zdroj: ČT24)

Lukášovo ucho vyrobili v Americe během 10 minut. Speciální vysokohustotní polyethylen, tzv. Medpor, se vylije do formy a nechá zatuhnout. Vyrábí se z něj veškeré obličejové implantáty, tedy špičky nosu, oči a samozřejmě uši. „Materiál je velice snadné upravit i na sále, takže operatér může tvarovat podle individuálních kontur pacienta, přizpůsobovat ho druhému uchu. Výhodou je, že do materiálu může prorůstat tkáň pacienta, tím pádem se stává součástí jeho těla a drží na místě,“ vysvětluje zástupkyně dodavatelské firmy Petra Lukešová.

Lukáš i jeho rodina přiznávají, že moc netušili, do čeho vlastně jdou a co mohou očekávat. Veřejně přístupných informací o nové metodě rekonstrukce ucha je totiž minimum. „Po převazu jsem se šel podívat a byl jsem překvapený. Bylo to celý napuchlý, navíc taková barva. Čekal jsem, že to bude vypadat trošku lépe, ale už je to dobrý,“ zakončuje Lukáš.

  • Deformované ucho autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2031/203039.jpg
  • Operace ucha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2031/203040.jpg
Vydáno pod