Írán začal navážet palivo do reaktoru v Búšehru

Teherán - Írán dnes začal vkládat palivo do reaktoru ve své první jaderné elektrárně v Búšehru. O konečné fázi zprovozňování elektrárny, kterou vybudovalo Rusko a která má být s dvouměsíčním zpožděním připojena do sítě v lednu 2011, informovaly agentura Fars a íránská arabskojazyčná televize Al-Alám.

Celkem má být do reaktoru v Búšehru vloženo 160 palivových tyčí, které byly do reaktorové haly dopraveny už v srpnu.

Podle původního plánu měla být výroba elektřiny v Búšehru spuštěna už v listopadu, zpoždění zdůvodňovaly íránské úřady několika faktory: nepříznivými meteorologickými podmínkami, „drobným únikem“ radioaktivního materiálu do nádrže poblíž reaktoru nebo snahou učinit veškerá preventivní opatření pro tuto operaci prováděnou pod dohledem ruských techniků.

Západní státy v čele s USA vyzývaly opakovaně Rusko, aby nedokončilo výstavbu elektrárny v Búšehru. Obávají se totiž, že Írán pod pláštíkem údajně mírového jaderného programu usiluje o výrobu jaderné zbraně. S poukazem na to, že i palivové tyče pro Búšehr dodalo Íránu Rusko, Západ nyní zesílil naléhání na Írán, aby zastavil program obohacování uranu, k němuž už podle něj nemá žádný důvod.

Írán nicméně nechce ze své pozice ustoupit ani po čtvrté sérii mezinárodních sankcí uvalených na Teherán. Navzdory opakovaným výzvám z celého světa íránské vedení stále odmítá přistoupit na účast v mezinárodních jednáních o svém sporném jaderném programu.

Ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano dnes vyzval Írán, aby začal řešit námitky světa proti jeho nukleárním aktivitám. „Žádám Írán, aby učinil konkrétní kroky a beze zbytku plnil své povinnosti,“ řekl.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že USA nemají problém s Búšehrem. „Náš problém není reaktor v Búšehru, ale místa jako Natanz, tajný provoz v Komu a na dalších místech, kde zřejmě pracují na zbrojním programu,“ zdůraznila šéfka americké diplomacie.

Řídící systém jaderné elektrárny Búšehr
Zdroj: ČT24