Vašáryová: Bratislavě chybí hlavně komplexní urbanistická vize

Bratislava – Bývalá herečka, diplomatka a v současné době politička Magda Vašáryová stále překvapuje veřejnost. Poslankyně Slovenské národní rady leckoho šokovala svým nedávným oznámením, že se chce v listopadových volbách pokusit získat křeslo primátorky Bratislavy. Kandidovat bude za vládní koalici, získala podporu všech pěti koaličních stran. Politička již představila svůj program, v němž se věnuje i ochraně životního prostředí v hlavním městě. Podle Vašáryové Bratislavě chybí komplexní urbanistická vize.

Bratislava měla vždy pravicového primátora. Vašáryová má nyní podporu všech stran současné vládní koalice, její zvolení ale jisté není. „Bratislavané mají vždy své názory a budu je muset přesvědčit, že mám zajímavou vizi,“ podotkla poslankyně. Pokud by post primátorky získala, skončí jako poslankyně v národní radě.

V předvolebních průzkumech vítězí Ficův SMER-SD

Interview ČT24

Podle předvolebních průzkumů ale zatím v komunálních volbách může zvítězit strana SMER-SD, která by mohla získat až kolem 40 procent hlasů. Předpokládá se rovněž nízká volební účast.

Magda Vašáryová:

„Mám podporu všech koaličních stran a poměrně velkou volnost. Při jednáních jsme se dohodli na všech podrobnostech. Teď už nejsem ničím omezována.“


Vašáryová má v SDKU-DS na starosti mediální problematiku i kulturní politiku. „Naše veřejnoprávní televize je ve velmi kritickém stavu, a to finančně, programově i organizačně,“ řekla diplomatka. Podle nového návrhu zákona by situace mohla být řešena sloučením slovenské televize a rozhlasu. Tiskový zákon, který zavedl Fico a nařizuje právo na odpověď lidí, o nichž se píše, by měl být rovněž novelizován do konce roku.

Podle Vašáryové si Slováci po skončení Ficovy vlády musejí zvyknout, že jednání mezi skutečně demokratickými stranami probíhají déle a zároveň na veřejnosti. To byl i případ současné vládní koalice. „Nejsou to nadále rozhovory probíhající v kabinetě, kdy se objevili Fico, Mečiar a Slota a o výsledku se již nediskutovalo,“ zdůraznila politička.

Bývalá herečka kdysi kandidovala i na post hlavy státu, ovšem neúspěšně. „Všechno je nyní jiné. Jsme součástí Evropské unie, NATO,“ prohlásila Vašáryová. Od voličů dostala v té době 250 tisíc hlasů, což je celkem vysoké číslo. „Od roku 1999 cítím zvláštní zodpovědnost, jako by se na mě tito lidé dívali,“ konstatovala poslankyně.