Chorvatský expremiér Sanader zůstává v rakouské vazbě

Vídeň - Bývalý chorvatský premiér Ivo Sanader, jehož jeho země viní z korupce a který byl zadržen v Rakousku a zůstává ve vydávací vazbě, odmítl své rychlé vydání do Chorvatska. Proto dnes soudkyně rozhodla o tom, že Sanader i nadále zůstane ve vazební věznici v Salcburku. Zatím prodloužila vazbu do 27. ledna, kdy se znovu dostane k jejímu posouzení. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že by mohl Sanader uprchnout, informovala mluvčí salcburského státního zastupitelství Barbara Feichtingerová.

Někdejší chorvatský premiér byl zadržen 10. prosince nedaleko Salcburku na základě mezinárodního zatykače vydaného chorvatskými úřady. Tehdy prý mířil doSpojených států. Od té doby se nachází ve vazbě. Sanader Chorvatsko opustil jen pár hodin předtím, než ho parlament zbavil poslanecké imunity.

Sanadera již vyslechly i rakouská justice a vyšetřovací výbor korutanského zemského sněmu kvůli zkrachovalé bance Hypo-Alpe-Adria, která působila i v zemích bývalé Jugoslávie. Případem se zabývá také vídeňské protikorupční státní zastupitelství.

Sanader by prý mohl uprchnout

Uvalení vazby na Sanadera dnes soudkyně zemského soudu v Salcburku přezkoumávala znovu. Své rozhodnutí o jejím prodloužení zdůvodnila tím, že hrozí nebezpečí, že by bývalý premiér mohl uprchnout. Navíc by se prý mohla celá kauza zamlžit. Opětovně by se měla vazba posoudit přesně za měsíc, tedy 27. ledna.

Agentury uvádí, že Sanaderova manželka a dcera musely odevzdat své cestovní pasy a nyní se nachází pod policejním dohledem. Podle chorvatského policejního mluvčího panují obavy, že by rodina mohla vyvézt cenné umělecké předměty do ciziny. Kontrolují se proto všechny osoby, které navšítíví rodinnou vilu.

Sanader zastával v Chorvatsku roli ministerského předsedy v letech 2003 až 2009. Je podezřelý ze zneužití pravomoci a korupce při koupi banky Hypo-Alpe-Adria, kterou pořizovala bavorská banka Bayerische Landesbank. Nedávno ho obvinil chorvatský guvernér národní banky, že jako politický kmotr umožnil údajné nepoctivé obchody této bavorsko-rakouské finanční instituce. Sedmapadesátiletý Sanader obvinění odmítá. Podle něj se jedná o politickou kampaň, kterou proti němu vedou jeho někdejší nejbližší spolupracovníci.