Včera se stali ministry, dnes odcházejí z vlády

Tunis - V Tunisku dnes začala fungovat nová vláda, kterou premiér Muhammad Ghannúší představil teprve včera. A hned se objevily první problémy. Tuniská labouristická strana dnes oznámila, že z nové vlády stahuje své tři ministry. Ti se rozhodli odejít, protože ve vládě sedí s kolegy z minulé vlády. V kabinetu má své zástupce i opozice, nikoli však třeba zakázaná islámská Strana obnovy, jejíž předák Rašíd Ghannúší je v exilu.

„Reagujeme na požadavky lidí v ulicích,“ zdůvodnil odchod tří ministrů za labouristickou stranu Abíd al-Brikí. Ti vládu opouštějí především proto, že v ní působí i ministři z minulé vlády. Klíčové resorty financí, vnitra, obrany a zahraničí zůstávají v rukou politiků spojených s bývalým režimem. Předseda kabinetu Muhammad Ghannúší to v rozhovoru pro francouzský rozhlas obhajoval. Podle premiéra mají ministři „čisté ruce“ a vždy jednali tak, aby byly „zachovány mezinárodní zájmy“. Dodal navíc, že ručí za to, že vláda povede zemi k demokracii.

Premiér tvrdí, že si ponechal jen zkušené politiky nezbytné pro fungování země. Snaží se vyřešit situaci očistou strany RCD – vyloučil z ní uprchlého prezidenta bin Alího a jeho šest spolupracovníků a oznámil i svůj vlastní odchod ze strany. V ulicích to ale stále vře, Tunisané tvrdí, že nová vláda prošla jen kosmetickou změnou. Jejich požadavek je jasný: chtějí dokonalou očistu, staré struktury z bin Alího strany musejí odejít.

V zemi vypukly sociální nepokoje kvůli vysoké nezaměstnanosti a špatné ekonomice. Dosud při nich zemřelo 78 lidí. I dnes se v centru metropole sešla skupina odpůrců vlády. Stejně jako včera je rozehnala policie. Zvláštní zpravodaj ČT Pavel Vondra, který je na místě, říká, že zásah byl dnes mnohem razantnější. Policie demonstranty usměrnila obušky a slzným plynem. Vondra poznamenal, že i když pokračují protesty, zúčastňují se jich zatím jen ti nejradikálnější kritici vlády. „Celkový postoj Tunisanů k nové vládě ale nemusí být tak kritický,“ tvrdí zpravodaj.

Ghannúší teď plánuje velké reformy. První, co chce udělat, je propustit politické vězně. „Rozhodli jsme se osvobodit všechny lidi, kteří sedí ve vězení kvůli svým myšlenkám, víře nebo proto, že vyjádřili nesouhlasný názor,“ řekl premiér.

Muhammad Ghannúší dnes rovněž vyloučil možnost návratu islámského fundamentalisty Rašída Ghannúšího do Tuniska, pokud nedostane amnestii. Rašíd Ghannúší, který vede zakázanou Stranu obnovy, je od roku 1992 v cizině. V roce 1991 byl odsouzen na doživotí.

Nepokoje ohrožují tuniskou ekonomiku

Tuniská revoluce je největším protestem v zemi za posledních 24 let. Pokud se problémy v zemi brzy nevyřeší, přestanou do ní jezdit návštěvníci. Turistický ruch přitom tvoří téměř dvě třetiny HDP Tuniska. Země, jejíž ekonomika během posledních deset let rostla každoročně přibližně o pět procent, bojuje s vysokou nezaměstnaností, která se dlouhodobě drží nad čtrnácti procenty. Mezi mladými lidmi je ale bez práce každý čtvrtý. Tunisko bylo přitom ještě v roce 2009 hodnoceno jako nejlepší ekonomika v Africe a v konkurenceschopnosti si drželo čtyřicáté místo na světě. Přilákalo dokonce velké světové firmy jako třeba Airbus nebo Hewlett-Packard. Středomořská země byla i jedním z největších obchodních partnerů Evropské unie a miliardové investice sem putovaly také od šejků z Perského zálivu.

Muhammad Ghannúší
Zdroj: ČT24