Tragédie u Vánočního ostrova je před soudem

Perth - Australský soud dnes obvinil z pašování lidí tři Indonésany, jejichž loď přeplněná imigranty v prosinci ztroskotala u Vánočního ostrova. Havárii přežilo 42 lidí, nalezeno bylo 30 těl, obětí ale bylo kolem pěti desítek. Na palubě byli převážně Íránci, Iráčané a Kurdové, kteří se chtěli přes Indonésii dostat do Austrálie a požádat tam o azyl. Obviněnými muži jsou 22letý kormidelník Hardi Han, 60letý Abdul Rasjid a 32letý Supriyadi. Hrozí jim až dvacet let za mřížemi a pokuta ve výši 220 tisíc australských dolarů (téměř čtyři miliony korun). Soud bude pokračovat za tři týdny, obvinění muži o propuštění na kauci nepožádali.

Soud s převaděči se konal pouhý den poté, co byla představena vyšetřovací zpráva o zkáze lodi SIEV 221. Ta se o útesy roztříštila na kusy a během hodiny šla ke dnu. Příčinou nehody byla porucha motoru a rozbouřené moře - podle místních obyvatel nejhůř za posledních několik měsíců. Ztroskotanou loď úřady podle zprávy zaznamenaly jen několik okamžiků předtím, než se potopila.

Loď vyrazila na osudnou plavbu 12. prosince z místa nedaleko Jakarty, ztroskotala 15. prosince ráno u Vánočního ostrova. Vánoční ostrov je australské území v Indickém oceánu, kam se upínají naděje mnoha lidí hledajících azyl. Na ostrově je záchytné středisko pro azylanty, kteří sem přicházejí především z Iráku, Afghánistánu a Srí Lanky.