Obávaná demonstrace v Tiraně byla spíš pohřební průvod

Tirana - Desítky tisíc Albánců se dnes odpoledne zúčastnily pokojné protivládní demonstrace, zorganizované socialistickou opozicí. Účastníci akce se v klidu rozešli poté, co na náměstí před budovou vlády položili mnoho kytic poblíž místa, kde byli před týdnem policií při násilnostech zastřeleni tři lidé a více než 150 dalších utrpělo zranění. Obavy policie z možného opakování násilností se tak nenaplnily.

V čele průvodu vedeného vůdcem opozice a starostou Tirany Edim Ramou šli další předáci Socialistické strany Albánie a pozůstalí po třech obětech násilí z minulého pátku. Zástup nesl tři velké portréty zabitých, které pak účastníci postavili poblíž místa, kde přišli o život, a lidé k nim kladli květiny a svíčky. Z reproduktorů k tomu hrála smuteční hudba, takže demonstrace připomínala spíše pohřební průvod než protest.

Vládní budovu na náměstí, kterou se před týdnem demonstranti pokoušeli obsadit, a proto na ně ostraha zahájila palbu, střežil i dnes silný kordon policie včetně těžkooděnců. Důvod k zásahu však nebyl.

Podle organizátorů se demonstrace zúčastnilo na 200 tisíc lidí, agentury však účast shodně odhadují na nanejvýš několik desítek tisíc osob. Policie žádný vlastní odhad nezveřejnila.

Vydáno pod