Robinsoni v Chile zkoušejí přežít

Chile - V chilské Atacamě žijí novodobí robinsoni. Uprostřed pouště vyrostlo samostatné ekologické městečko. Účastníci projektu tu testují, jak se dá přežít v extrémním prostředí a přitom myslet na ekologii. Využívají především solární energii, která jim umožňuje pěstovat zeleninu, chovat zvířata nebo třeba vyrábět víno.

Uprostřed nejsušší pouště světa vyrostla zelená oáza. Gen Project není fata morgana, ale samostatné ekologické městečko. Vědci v něm zkoušejí různá vylepšení, která umožňují lidem v nehostinné chilské poušti Atacama přežít. „Projekt vznikl po vzoru izraelských kibuců za Pinochetovy diktatury, chtěli jsme dát lidem práci a taky zjistit, jestli může v tak tvrdých podmínkách komunita fungovat,“ říká šéf projektu Pedro Aranda.

Osadníci chovají domácí zvířata, pěstují několik druhů zeleniny a dokonce i vyrábějí víno. Využívají toho, čeho mají dostatek - slunečních paprsků. Jídlo připravují v solárním vařiči a můžou si k tomu pustit i rádio. 

Robinsoni v Chile zkoušejí přežít (zdroj: ČT24)

Největší problém je ale podle očekávání s vodou. I na to ale účastníci projektu mysleli. Na zavlažování využívají lapače mlhy, na kterých kondenzují oblaka. „Jsme nedaleko od pobřeží Tichého oceánu, takže tu je vlhkost, taky se k nám dostává svěží vzduch z And. Klima je tak vhodné k tomu, abychom vodu z mlhy a rosy zachycovali,“ říká odborník na energii Carlos Espinoza.

Vydáno pod