New York Times začne prodávat knihu o WikiLeaks

New York - Na internetu se dnes mají objevit zatím nezveřejněné diplomatické depeše amerického ministerstva zahraničí. Vydavatelství New York Times totiž začne prodávat elektronickou knihu o portálu WikiLeaks, kde se má 27 tajných dokumentů objevit. Web WikiLeaks začal přinášet světu zprávy americké diplomacie koncem loňského listopadu, a to za pomoci pětice největších světových listů. Nyní chce do spolupráce zapojit desítky dalších médií. Server WikiLeaks od loňského listopadu zveřejnil přes dva a půl tisíce tajných depeší z amerického ministerstva zahraničí. To je asi jedno procento celkového obsahu dokumentů, kterými portál podle vlastních slov disponuje.

Podle zakladatele kontroverzního serveru Juliana Assange jde práce příliš pomalu. Chce proto oslovit další média. „Chceme maximalizovat dopad našeho materiálu,“ uvedl Assange.

Kromě zpráv z americké diplomacie má portál k dispozici také údaje o kontech ve Švýcarsku, které jim poskytl bývalý bankéř Rudolf Elmer. Ten je stále ve vazbě kvůli podezření z porušení bankovního tajemství. „Za ta cédéčka mi plno lidí nabízelo velké peníze, ale svědomí mi to nedovolilo. Chci ukázat chyby systému,“ prohlásil Elmer.

Wikileaks chce zapojit další média (zdroj: ČT24)

Tajné americké diplomatické zprávy měl Assange údajně získat od vojína Bradleyho Manninga. Toho úřady kvůli úniku šetří už několik měsíců. Zatím se jim podle televize NBC News podařilo prokázat pouze to, že data ze systému stáhl. Nemají ale důkazy, že je předal Assangeovi.