Pozemští kosmonauti „doletěli“ k Marsu

Moskva - Virtuální kosmická loď s šestičlennou posádkou, která pod dohledem ruských expertů v simulovaném letu „směřuje“ k Marsu, v úterý „dosáhla oběžné dráhy rudé planety“. Na monitorech, které imitují skutečný pohled do vesmíru, už kosmonauti vidí povrch Marsu a připravují se k „přistání“, oznámilo v Koroljovu u Moskvy vedení mezinárodního experimentu Mars 500.

Ruští vědci od loňského června testují fyzický a psychický stav šesti „kosmonautů“ uvězněných v pozemském modulu přesně napodobujícím skutečnou kosmickou loď. Projekt je rozpočítaný do tří etap. První, kterou je „let“ ze Země k Marsu, právě skončila a vystřídá ji měsíční pobyt na oběžné dráze vzdálené planety a sestup na její povrch. Po třiceti dnech se kosmonauti vydají na 240 dnů trvající zpáteční cestu domů.

Tři členové posádky nyní přestoupili do přistávacího modulu, aby po zhruba desetidenní adaptaci „přistáli“ na povrchu Marsu, který pro ně vědci vytvořili ve speciálním pavilonu vedle kosmické lodi. Výstupy na simulovaný povrch rudé planety mají být tři, první se má uskutečnit kolem 14. února.

Rozhovor s Tomášem Přibylem (zdroj: ČT24)

Tomáš Přibyl, odborník na kosmonautiku:

„Říká se v žertu, že na Mars se lidé vydají zhruba za dvacet let a ještě pár desítek let tomu tak bude.“

V rámci experimentu vědci zkoumají mnoho faktorů, důležité je například dobře rozpočítat potraviny nebo energii. Klíčová je hra lidské psychiky. „Je tam například záměrně vestavěná prodleva v komunikaci, aby odpověď dostali účastníci experimentu úplně stejným stylem, jako kdyby byli na planetě Mars,“ zdůraznil odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl a připomněl také problémy s odpadem. „Je to náročné na logistiku, aby nebyli zamořeni odpadky po roce a půl pobytu v uzavřeném prostoru,“ dodal.

Ruští vědci si slibují, že experiment Mars-500 přinese cenné údaje nejen o případných změnách v psychickém stavu posádky, ale i o metabolismu a imunitě „kosmonautů“. Se skutečnou misí na Mars se nepočítá dřív než v roce 2030. „Žádný pevný termín, kdy se můžeme dočkat nového malého kroku pro člověka a velkého skoku pro lidstvo, v současné době nemáme,“ uvedl Přibyl.

Kdo putuje pozemským vesmírem

Tvrdé podmínky ve stresu vyvolaném dlouhodobou izolací od vnějšího světa se odhodlali podstoupit velitel lodi Alexej Siťov, kardiolog Suchrob Kamolov a vojenský lékař Alexandr Smolejevskij, dále Francouz Romain Charles, Ital kolumbijského původu Diego Urbina a Číňan Wang Jü, přejmenovaný Rusy na Váňu. Na projektu se kromě ruských vědců podílí Evropská kosmická agentura a čínské vesmírné školicí centrum.