V Káhiře hrozí krveprolití

Káhira - V centru egyptské Káhiry se perou odpůrci a příznivci prezidenta Mubaraka. Demonstranti jsou vyzbrojeni noži a hází po sobě i zápalné lahve. Bijí se klacky, házejí kameny a dlažební kostky. Zraněných už jsou desítky. Armáda vyzývá k ukončení všech protestů, použila už slzný plyn a ozvaly se i výstřely do vzduchu. Prezident Mubarak oznámil, že ze své funkce odejde až po nových volbách na podzim, a slíbil reformy a změny ústavy. Jeho odpůrcům to ale nestačí - chtějí, aby odstoupil okamžitě.

V centru Káhiry dnes vypukly rvačky, když se střetli příznivci prezidenta s protivládními demonstranty. Asi tři tisíce zastánců Mubaraka pronikly na náměstí Tahrír, kde bylo asi 10 tisíc demonstrantů. Oba tábory se do sebe okamžitě pustily. Vzduchem létají kameny, lidé jsou vyzbrojení klacky a někteří mají dokonce biče. Došlo i na pěstní souboje. Několik desítek lidí bylo zraněno. V ulicích vznikají barikády z dlažebních kostek, mezi demonstranty vjeli vojáci v obrněných transportérech.

Další a podstatně větší skupinka příznivců prezidenta demonstruje v jiné části Káhiry. Větší bojůvky se uskutečnily v přístavní Alexandrii, kde se střetlo několik stovek příznivců a odpůrců prezidenta. Příznivci Mubaraka se sešli i v Suezu.

Ke klidu vyzval ve státní televizi i armádní mluvčí: „Armáda vás volá. Vyšli jste ven, abyste vyjádřili své požadavky, a jste jediní, kdo může v zemi obnovit zase normální život.“

Protivládní demonstranti ale dál vytrvávají v protestech. Asi dva tisíce lidí přespaly dnes na káhirském náměstí Tahrír, které bylo v minulých dnech centrem demonstrací. Jen včera se tu sešlo až čtvrt milionů lidí, aby donutili prezidenta Mubaraka odstoupit. 

Husní Mubarak:

„Mojí hlavní prioritou je obnovit mír a stabilitu v naší zemi a zajistit pokojné předání moci. Tedy zajistit, aby zodpovědnost přešla na toho, koho si Egypťané vyberou v příštích volbách. Já osobně se těchto voleb už nezúčastním.“

Ten sice slíbil, že odejde po podzimních volbách, do té doby ale chce u moci zůstat a nastartovat reformy. S tím se ale protestanti nechtějí smířit a žádají jeho okamžitou demisi, čas mu dali jen do pátku, který označili za Den odchodu. 

„Vyzýváme všechny lidi, aby pokračovali v protestech na náměstí Tahrír, a zveme každého, aby se zúčastnil ´Pátečního odchodu´ a pochodoval ze všech částí Egypta na káhirské náměstí Tahrír, k Lidovému shromáždění a k budově televize,“ vyzval dnes mluvčí opozičních skupin, mezi které patří Muslimské bratrstvo i Národní fronta pro změnu nositele Nobelovy ceny za mír Muhammada Baradeje.

Objevili se ale i tací, kteří návrh prezidenta považují za rozumný. Prezidenta dnes podpořil egyptský ministr financí Sámir Radván. Podle něj je Mubarakův návrh na pokojné předání moci v nejlepším zájmu země. Vláda je také podle ministra ochotná, jednat s opozicí. Ta ale začátek jednání zatím podmiňuje Mubarakovým odchodem.

Češi se mohou z Egypta svézt slovenským speciálem

Americké velvyslanectví dnes zahájilo povinnou evakuaci většiny svých zaměstnanců a jejich rodin. Premiér Malajsie také nařídil odjezd všech malajských studentů ze země. Své občany evakuuje i Austrálie, která do Egypta vyslala zvláštní letadlo. 

České ministerstvo zahraničí dnes informovalo, že lidé, kteří chtějí Egypt opustit, mohou využít slovenského speciálu, který ve čtvrtek poletí na trase Bratislava-Káhira-Hurghada-Bratislava. Zájemci mají urychleně kontaktovat velvyslanectví ČR v Káhiře na telefonním čísle + 2 012 398 9674, protože počet míst je výrazně omezen.

„Zatím máme informace o sedmi občanech České republiky, kteří by měli zájem tímto speciálem letět - čtyři z Káhiry a tři z Hurghady,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí. České ministerstvo zahraničí již upozornilo, aby zájemci co nejdřív kontaktovali velvyslanectví ČR v Káhiře, protože počet míst je výrazně omezen.

Slovenské ministerstvo zahraničí eviduje asi stovku lidí, kteří v Egyptě dlouhodobě pracují. O návrat požádala přibližně polovina z nich. „Naši občané, kteří do Egypta vycestovali s cestovními kancelářemi, z Egypta odletí charterovými lety cestovních kanceláří,“ uvedl úřad.

  • Demonstrace v Egyptě autor: Khalil Hamra, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229112.jpg
  • Zastánci Husního Mubaraka autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229166.jpg
  • Protesty v Káhiře autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2293/229255.jpg