WikiLeaks: Na útocích z 11. září se podíleli tři Katařané

Washington - Podle americké diplomatické depeše získané WikiLeaks se na teroristických útocích 11. září 2001 v USA mohla podílet i skupina tří mužů z Kataru. Ti měli pomáhat únoscům, kteří pak zaútočili na Světové obchodní centrum. Trojice mužů měla vytipovat různé cíle. Informuje o tom dnes list Daily Telegraph. FBI a CIA se odmítly k uniklým americkým depeším vyjádřit.

Nové informace související s útoky z 11. září se objevily v tajné diplomatické depeši, kterou zveřejnil server WikiLeaks. Dokument poslala v únoru loňského roku do Washingtonu americká ambasáda v Dauhá. V depeši se píše o trojici mužů z Kataru, kteří před útoky navštívili Spojené státy. Pomáhat jim měl další podezřelý – Al Mansúrí z Los Angeles.

„Pana Al Mansúrího hledá kvůli možnému zapojení do útoků z 11. září 2001 FBI. Je podezřelý, že pomáhal lidem, kteří před útoky přijeli do USA, aby prověřili další možné cíle a pomohli tak únoscům,“ uvádí se v depeši.

Tři muži z Kataru přiletěli v srpnu 2001 do Spojených států. Tady navštívili Sochu svobody, Světové obchodní centrum, Bílý dům a další objekty ve Virginii. Poté odletěli do Los Angeles, kde se ubytovali v hotelu. Za ten platili v hotovosti. Ke konci pobytu pak žádali, aby se jejich pokoj neuklízel. Už předtím si ale pokojské všimly podezřelých věcí. Trojice mužů z Kataru měla v pokoji uniformy pilotů, údajně tam měli i počítač a vytištěné informace o letech, pilotech a o zásilkách adresovaných do Sýrie, Afghánistánu, Jeruzaléma a Jordánska.

Na 10. září 2001 měli muži rezervovaný let z Los Angeles do Washingtonu. Do letadla ale nenastoupili. O den později stejné letadlo unesli sebevražední teroristé, kteří s ním nabořili do Pentagonu, při útoku zemřelo 184 lidí.

Tři Katařané místo do Washingtonu ale zamířili zpět do Londýna a odtud letěli zpátky do Kataru. Kde jsou tři podezřelí teď, není známo.

Vyšetřování teroristických útoků, při kterých zahynuly téměř 3 tisíce lidí, naznačovalo, že únoscům pomáhal někdo z Los Angeles. Tajné služby k tomu ale nikdy neposkytly bližší detaily. Zpráva speciální komise k vyšetřování útoků z roku 2004 tvrdí, že nejméně dva únosci před útoky navštívili Los Angeles.