Den odchodu: Egypťané vyhánějí Mubaraka

Káhira - V centru Káhiry dnes ve slavnostní atmosféře, za zpěvu hymny a s vlajkami v rukách protestují statisíce lidí za odstoupení egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Desetitisíce lidí se sešly i v druhém největším městě Alexandrii. Dnešnímu dni přezdívají „den ochodu“, protože vyprší ultimátum, které Mubarakovi dala opozice k opuštění úřadu. Egyptský prezident zatím nedal najevo, že by okamžitě odstoupil, ale slíbil, že nebude znovu kandidovat v podzimních volbách. Američtí diplomaté celou noc o okamžité demisi Mubaraka vyjednávali. Prezident ale uvedl, že by jeho odchod vyvolal v zemi chaos a nejistotu. ČT24 v pátek odvysílala speciální pořad k nepokojům v arabských zemích.

„Dnes je poslední den … dnes je poslední den. Egypt dnes slaví“, pokřikovali za někteří ze shromážděných. Přes zákaz vycházení a střety s Mubarakovými přívrženci v předchozích dnech jich noc na dnešek na náměstí Tahrír strávily tisíce. „Oproti předchozím dnům probíhají protesty velmi pokojně. Oba tábory jsou oddělené, takže nedochází k žádným srážkám. Náměstí Tahrír je obsazené protivládními demonstranty. Na jiném místě demonstrují lidé, kteří pezidenta Mubaraka podporují,“ popsal zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Organizátoři vyzvali Egypťany, aby z celé země pochodovali směrem k náměstí Tahrír, k parlamentu a budově státní televize. Podle agentury Reuters se jim v tom snaží Mubarakovi stoupenci zabránit blokováním hlavní dálnice z Alexandrie do Káhiry.

Nálada na místě je mnohem uvolněnější než v předchozích dnech, kdy při srážkách mezi Mubarakovými stoupenci a odpůrci zemřelo podle úřadů nejméně osm lidí a téměř 900 bylo zraněno. Celkem si nepokoje, které dnes vstoupily do 11. dne, vyžádaly asi 300 mrtvých a tisíce zraněných.

Náměstí navštívil i egyptský ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví a několik vysoce postavených činitelů armády. Podle agentury AP jejich návštěva může být známkou toho, že armáda - nejsilnější instituce v Egyptě - demonstraci schvaluje.

Agentura DPA informovala, že skupina ozbrojenců dnes ráno pancéřovými pěstmi zaútočila na ústředí tajné policie ve městě Aríš na severu Sinajského poloostrova. Podle svědků budovu zachvátil požár. Zda při útoku někdo přišel o život a zda má útok souvislost s protivládními demonstracemi, DPA neuvedla.

Američané jednali o rezignaci Mubaraka

Američtí a egyptští diplomaté během noci projednávali návrh na okamžitou rezignaci egyptského prezidenta Husního Mubaraka. S odvoláním na zástupce americké vlády a arabské diplomaty o tom informoval americký deník The New York Times. Nepokoje a střety pro a protivládních demonstrantů v Egyptě ale stále neberou konce. Dnešek má být navíc podle odpůrců prezidenta Mubaraka jeho posledním dnem ve funkci, alespoň to mu slíbili včera. V ulicích Káhiry se tak dají čekat další ostré střety. Jen od včerejška při nich zemřelo pět lidí a zranění už se počítají na stovky.

Američtí diplomaté prý nechtějí Egyptu vnucovat žádné řešení. Zastávají nicméně názor, že Mubarak musí z čela Egypta odejít co nejdříve, aby mohlo být řešení krize pokojné. Pokračující demonstrace mohou přerůst ve vlnu všeobecného násilí, pokud nebude hlavní požadavek demonstrantů - odchod prezidenta - uspokojen. Vytvoření prozatímní vlády je ale jen jednou z možných variant dalšího vývoje.

Chameneí: Je to nenapravitelná porážka USA

Nejvyšší íránský duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí uvítal „výbuch svatého hněvu“ v Egyptě a Tunisku jako islámské osvobozenecké hnutí v arabském světě, jež přinese „nenapravitelnou porážku“ USA. Egypťany vyzval, aby pokračovali v revoltě až do nastolení „lidového režimu založeného na muslimské víře“. Egyptského prezidenta Husního Mubaraka nazval „lokajem sionistů a USA“ a prohlásil, že egyptská armáda by se měla zaměřit na „sionistického nepřítele“, nikoliv proti egyptskému lidu.

Nečas: Můžeme nabídnout zkušenosti

O vyhrocené situaci v Egyptě dnes jednali v Bruselu představitelé členských států EU. Summit odsoudil násilnosti a vyzval Egypt k okamžitému jednání, které by mělo zajistit přechod k demokracii. Evropští lídři zdůraznili, že občané Egypta mají právo svobodně a pokojně demonstrovat. Jakýkoli pokus bránit ve svobodném informování, a to včetně zastrašování či útoků proti novinářům, je podle unie naprosto nepřijatelný.

Podle českého premiéra Petra Nečase může ČR Egyptu nabídnout zkušenosti z přechodu k demokracii. Praha už prostřednictvím ministra zahraničí Karla Schwarzenberga vyjádřila připravenost Egyptu pomoci.

Demonstrovalo se i v Praze

Socialistická alternativa Budoucnost uspořádala 4. února před egyptskou ambasádou v Praze solidární akci s protestujícími v Egyptě. Zúčastnili se jí lidé jak z arabské komunity, tak Češi především z řad radikální levice. Mezi hesly na transparentech demonstrantů se objevovaly výzvy „Pryč s egyptským diktátorem“, „Zastavte egyptskou policii“ nebo „Mubaraku, táhni k čertu“.

  • Den odchodu - Egypťané vyzývají Mubaraka k odchodu autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229771.jpg
  • Egyptští demonstranti autor: Peter Macdiarmid, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229755.jpg
  • Demonstrace před egyptským velvyslanectvím v Praze autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2299/229814.jpg