Srbští demonstranti požadují předčasné volby

Bělehrad - V centru Bělehradu u budovy parlamentu se dnes sešlo kolem 70 tisíc přívrženců především opozičních nacionalistických hnutí v Srbsku, aby na pozadí prohlubující se ekonomické krize v zemi vyzvali vládu k vypsání předčasných voleb. Demonstrace se však obešly bez násilných incidentů.

„Již léta žije Srbsko pod zkorumpovanou a neschopnou vládou. Až převezmeme moc, zachráníme Srbsko…Nikdo nás nemůže zastavit,“ prohlásil k davu předák Srbské pokrokové strany Tomislav Nikolić, přívrženec bývalého autokratického srbského prezidenta Slobodana Miloševiče.

Demonstranti označovali vládní představitele za zloděje a volali po změnách. Pořadatelé protestu varovali, že ochromí srbskou metropoli, pokud se předčasné volby nevyhlásí do dvou měsíců. „To je poslední varování vládě. Nechceme to dělat jako v Egyptě či Tunisku. Chceme jen volby,“ řekl předseda národně-konzervativní strany Velimir Ilić.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Příští parlamentní volby se plánují na jaro 2012. Od minulých v roce 2008 tvoří vládní koalici levicová Srbská socialistická strana (SPS) a Demokratická strana (DS) pravého středu. Strany slíbily, že budou společně budovat moderní evropskou demokracii. V zemi se však zvýšila nezaměstnanost a chudoba.