Informace k blahořečení papeže jsou na webu

Řím - Katolická církev v Římě dnes oznámila, že na internetu zřídila dva servery, jejichž cílem je pomoci poutníkům chystajícím se do Vatikánu na blahořečení bývalého papeže Jana Pavla II. To je stanoveno na 1. května a chystají se na ně zřejmě více než dva miliony lidí.

Servery jpiibeatus.org a orpnet.org jsou zatím k dispozici v italštině, angličtině a polštině, brzy bude připravena německá a španělská verze. Informují o možnosti cestování do italské metropole, o harmonogramu předpokládaných akcí či o možnosti ubytování. Ty jsou již nyní omezené a ubytovací zařízení zvyšují ceny.

Poutníci mají možnost opatřit si zvláštní průkazku Special JPII Pass, která umožňuje snadno se pohybovat po městě, zajišťuje návštěvu katolických lokalit s průvodcem, spojení na náboženské organizace a zdravotní pojištění.

Pokud jde o samotné blahořečení, není program ještě přesně znám. V předvečer se v antickém stadionu Circus Maximus uskuteční modlitební bdění a v neděli dopoledne se bude na náměstí svatého Petra konat slavnostní mše. Na náměstí bude vstup zdarma. V řadě římských kostelů se plánují děkovné bohoslužby v různých jazycích. Poutníci se budou moci pomodlit také u hrobu Jana Pavla II. přeneseného z vatikánských krypt přímo do baziliky svatého Petra.

Vydáno pod