FARC propouštějí rukojmí, kolumbijské vládě to nestačí

Bogotá - Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) propustili další dva rukojmí. Oba muže převzali zástupci Červeného kříže. Ve středu už levicová guerilla pustila na svobodu komunálního politika, v neděli by se k němu měli přidat další dva unesení. FARC označuje propuštění pěti rukojmí za gesto dobré vůle na cestě k mírovým rozhovorům. Kolumbijská vláda ale nejdřív požaduje svobodu pro všechna rukojmí a ukončení únosů a veškerého násilí. FARC drží v zajetí nejméně 15 policistů a vojáků.

V pátek skončilo zajetí nejprve pro osmačtyřicetiletého komunálního politika Armanda Acunu a o několik hodin později pro 25letého příslušníka vojenského námořnictva Henryho Lópeze. První byl unesen v roce 2009 a v táborech FARC strávil 20 měsíců, druhého se rebelové zmocnili loni v květnu. Oba muže převzali zástupci Červeného kříže na jihu Kolumbie, odkud byli letecky dopraveni do metropole. Povstalci FARC už ve středu propustili pětatřicetiletého komunálního politika Marka Baquera, který byl unesen v červnu 2009, a slibují, že ještě tento týden se na svobodu dostanou policista a voják, jejichž jména zatím nebyla oznámena.

Hnutí FARC vzniklo v roce 1964 a patří mezi nejdéle působící levicové povstalecké skupiny v Latinské Americe. Na počátku jejich existence byly revoluční ideje, ale v současnosti podle kolumbijských úřadů boj za jejich prosazení financují do značné míry z obchodu s kokainem. V pátek kupříkladu zemřelo nejméně 15 lidí při srážkách mezi FARC a drogovou skupinou Los Rastrojos, které byly údajně motivovány snahou převzít kontrolu nad drogovým obchodem v jedné z oblastí departementu Cauca. Kolumbijské vojenské síly prý v posledních letech zasadily povstalcům z FARC těžké rány. Počet rebelů podle vlády klesl v důsledku bojů, zajetí či dezerce z 20 tisíc členů v roce 2002 na současných asi osm tisíc.