Propuštění kolumbijských rukojmích provázejí zmatky

Bogotá - Kolumbijská levicová guerilla FARC propustila na svobodu policistu, který byl v zajetí šest týdnů. Je to už čtvrtý rukojmí propuštěný za posledních sedm dnů. Dva další avizované vězně, vojenské důstojníky, ale rebelové podle úřadů nedopravili na dohodnuté místo. Propouštění rukojmích se vykládá jako předehra možnému vyjednávání mezi FARC a vládou. Ta ale nejdřív žádá okamžité propuštění všech zadržovaných. Povstalci v posledních letech utrpěli velké ztráty.

FARC vydaly policistu Carlose Alberta Ocampa ve venkovské oblasti departementu Tolima v centrální Kolumbii, oznámil Mezinárodní výbor Červeného kříže. Ocampa byl unesen v prosinci. Z džungle ho vyzvedl vrtulník Červeného kříže doprovázený bývalou senátorkou Piedad Cordobovou. Ta se za své aktivity na osvobození rukojmí dočkala podezření ze spolupráce s guerillami - vyloučení ze senátu a zákazu politické činnosti na 18 let. Prezident jí ale povolil jednat dál, i když s výhradami.

Ohlášené propuštění jiných dvou rukojmích, kteří se nacházejí v zajetí od roku 2007, respektive 2008 se ale neuskutečnilo. Rebelové z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) údajně poskytli „falešné souřadnice“ o místě vydání této dvojice. „Vydání policejního kapitána Guillerma Solorzana a desátníka Salina Antonia Sanmiguela Valderramy nicméně nebylo možné, bylo odloženo,“ stálo bez dalších podrobností v prohlášení MVČK.

FARC propustily další rukojmí (zdroj: ČT24)

„FARC udaly souřadnice místa vydání rukojmích v departementu Tolima (centrální oblast). Helikoptéry se tam vydaly, ale rukojmí nebyli v Tolimě, nýbrž v departementu Cauca (jihozápad),“ řekl prezidentův zmocněnec pro proces osvobozování rukojmích Eduardo Pizarro.

Proces osvobozování rukojmích FARC je doprovázen kompletními bezpečnostními opatřeními, zahrnujícími zejména zastavení vojenských operací na dobu 36 hodin v oblastech, kde mají být rukojmí vydáni. V souvislosti s tím zaznívají podezřívavé hlasy, podle nichž mohou být tato opatření zneužita, aby se umožnilo přemístění bojovníků FARC.

FARC přislíbily vydání pětice svých zajatců v rámci gesta dobré vůle, jímž chtějí usnadnit cestu k mírovým rozhovorům s vládou. Ocampovo nadcházející vydání povstalci oznámili až v sobotu, přičemž na oficiálním seznamu rukojmích FARC vůbec nefiguroval. Na něm nyní zbývá ještě 18 lidí. Rebelové v pondělí chtěli obnovení rozhovorů s vládou. Kolumbijský prezident Manuel Santos to ale podmiňuje propuštěním všech zajatců, ukončením únosů a veškerého násilí. FARC ovšem chtějí své zbývající rukojmí vyměnit za zhruba 500 vězněných povstalců.