Spojené státy se postavily za íránské demonstranty

Washington - Spojené státy podpořily íránské demonstranty, kteří včera vyšli po tisících do ulic Teheránu a dalších měst na podporu změn v Egyptě a Tunisku. Demonstrovali tím ale také proti vlastnímu režimu, který po volbách v roce 2009 potlačil opoziční hnutí. I tentokrát proti lidem zasáhly bezpečnostní složky.

Víc než rok od brutálního potlačení posledních protestů íránští demonstranti ukázali, že jejich hnutí stále žije. Akci na podporu změn v arabském světě úřady zakázaly. Stovky lidí přesto provolávaly hesla „smrt diktátorům“ - mohla být stejně dobře adresovaná svrženým prezidentům Tuniska a Egypta, jako jejich vlastnímu, Mahmúdu Ahmadínežádovi.

Policie a revoluční gardy brzo použily slzný plyn, obušky, paintball i ostré střely. Několik demonstrantů bylo zraněno, desítky lidí policie pozatýkala, opoziční vůdci jsou v domácím vězení. Jeden člověk byl zastřelen. „Pokrytci, monarchisté, gangsteři a separatisté, kteří chtějí v Íránu vyvolat nepořádky, byli pozatýkáni,“ uvedla íránská státní televize.

Demonstrace přes zákaz proběhly i v dalších městech – Isfahánu a Šírázu. Jednoznačně je podpořily Spojené státy. „Voláme k odpovědnosti íránskou vládu, která se znovu uchyluje k násilí proti vlastnímu lidu, aby zabránila svobodnému vyjadřování myšlenek. Podporujeme univerzální lidská práva Íránců - stejná, po jakých volali Egypťané. Je nutné otevřít íránský politický systém, vyslechnout hlasy opozice a občanské společnosti,“ prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Obě strany si egyptské změny přisvojují. Vláda tvrdí, že v Káhiře jde o islámské probuzení, jako při islámské revoluci v roce 1979. Íránská opozice naopak ve svržení Mubaraka vidí odraz vlastních, byť neúspěšných snah po sporných prezidentských volbách z roku 2009.

Vydáno pod