Vatikánu se nelíbí zpověď na iPhonu

Řím - Vatikán vyzývá katolíky, aby se nezpovídali pomocí nové aplikace pro iPhony. Tu spustila americká firma Little iApps především proto, aby pomáhala věřícím, kteří nemají možnost se vyzpovídat. Pro církev ale nejsou nová média dostatečně živá. Apple si vývojáře hlídá. Na konci loňského roku například zakázal aplikaci, která umožňovala vkládat obličeje uživatelů do obrazu s Ježíšem Kristem. Zpovědní aplikace přitom kontrolou firmy prošla bez problémů.

Rozhřešení a pokání rovnou z telefonu? I to je možné. Zpovídací aplikace pro iPhony ukazuje církvi cestu do třetího tisíciletí. Svého faráře si tak mohou nosit v kapse miliony lidí po celém světě. „Naší touhou je pozvat katolíky, aby se angažovali ve své víře skrze digitální technologii,“ napsal tvůrce aplikace Patrick Leinen v tiskové zprávě na webové stránce Littleapps.com. Vatikán se ale novince brání.

Za programem s názvem Confession: A Roman Catholic App (Zpověď: Římskokatolická aplikace) stojí společnost Little iApps se sídlem v americkém South Bendu. Stáhnout si jej lze za 1,99 dolaru (asi 35 korun) na webu iTunes, který provozuje firma Apple. Aplikace provede katolíky krok po kroku ke zpovědi. Vatikán však přesto tlačí na to, aby ji věřící nepoužívali. „Moderní technologie nemohou sloužit jako náhražka za reálný život, ani nemohou nahradit živého kněze z masa a kostí a s uchem otevřeným jak hříšníkům, tak Bohu,“ říká mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Ne všichni duchovní mají stejný názor. Aplikaci totiž požehnal americký biskup Kevin Rhoades. „Myslím, že to je užitečná věc pro společnost. Zkusím to, mohla bych přiznat všechny své hříchy,“ míní jedna z potenciálních uživatelek Francesca Govoniová.