Němci protestovali proti jadernému vlaku

Berlín – Transport jaderného odpadu z Karlsruhe na jihozápadě Německa dorazil dnes ráno s pouze čtyřhodinovým zpožděním do meziskladu Lubmin u Greifswaldu na severovýchodě země. A to i přesto, že transport provázely protesty odpůrců atomové energetiky. Vlak projížděl Německem, vyrazil z Karlsruhe v úterý, už tam ale nabral zpoždění kvůli aktivistům, kteří se přivázali řetězy ke kolejím.

Stejně jako při transportu koncem minulého roku, se i nyní na podobné protesty připravili demonstranti. „Kolem tratě vlaku s jaderným odpadem probíhá taková hra na kočku a myš. Demonstranti se snaží zabránit průjezdu a my musíme reagovat. Musíme sahat i po vodních dělech nebo pepřovém spreji,“ vyjádřil se zasahující policista.

Vlak s šestapadesáti tunami vyhořelého paliva ze zrušeného zpracovávacího závodu na jihozápadě Německa se teprve včera ráno dostal do Bavorska.  „Viděli jsme, že hodně lidí je proti necitlivému přemisťování jaderného odpadu,“ řekl jeden z protestujících.

Dnes náklad zdržela jen demonstrace u příjezdu transportu k Lubminu. Nejprve probíhal protest klidně, pak se ale demonstranti pustili do policejní ostrahy. Několik lidí bylo zraněno. Dopoledne pak náklad dorazil do meziskladu.

Převoz zbytkového jaderného odpadu nebyl snadný ani technicky. Odpad měl povahu vazké směsi, označované odpůrci jako „atomová polévka“. Silně radioaktivní hmota musela být nejprve zalita do skla, aby byla pro převoz „v pevném stavu“.

Protijaderné protesty se staly už německou klasikou. Transporty atomu totiž provázejí už od poloviny devadesátých let. Lidi se bojí, že převozy i sklady vyhořelého materiálu ohrožují jejich zdraví. Úřady takové tvrzení popírají.