Německo zažilo netradiční kněžskou svatbu

Petersberg – Německo opět prolomilo jednu z náboženských bariér. Smíšená manželství dvou vyznavačů různých církví jsou sice již běžná, v německém Petersbergu však manželství uzavřela evangelická farářka a katolický kněz – od termínu svatby samozřejmě bývalý. Thekla i Stefan jsou zvyklí stát na opačné straně oltáře než obyčejní věřící, většinu tamních katolíků však kněžská svatba, tedy oficiální partnerství bez tajemství, většinou nepohoršuje.

Thekla může službu bez problémů vykonávat dál. Její církev sňatky svým pastorům nezakazuje, zato Stefan musel kněžský háv odložit. „Pár lidí mi řeklo, že jsem to nemusel řešit tak radikálně. To mě dost překvapilo. Já jsem žádnou střední cestu neviděl. Řekl jsem si: 'pokud chceš žít se svou ženou, pak jedině oficiálně,'“ říká Stefan.

Svou partneru potkal před třemi lety a oba prý záhy pochopili, že před vzájemnými city musí jít i náboženské bariéry stranou. Rozhodování mezi kněžstvím a rodinou Stefanovi ulehčili jeho farníci. V malé braniborské vesnici Petersberg je to za posledních dvacet let už podruhé, kdy kněz opustil svou farnost kvůli ženě. Většina zdejších katolíků má za to, že by se pravidla měla zmírnit.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

„Ženatý kněz? To mě nijak nepohoršuje, pokud bude žít s právoplatnou manželkou. V čem je problém? Mnohem horší je, když se to stane neoficiálně a děti vyrůstají bez otce, protože otcovství je v takovém případě utajováno,“ dodal farník z Petersbergu a manželův jmenovec Stefan Laubstein.

Po prolomení katolického tabu volá čím dál víc věřících - naposledy například 200 německých teologů v dopise papeži Benediktu 16. Odstraňování bariér mezi jednotlivými křesťanskými konfesemi má v případě tohoto páru už i konkrétní výsledky. Stefan a Theklou čekají první společné dítě.

  • Stefan Knuth autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2339/233895.jpg
  • Thekla Knuthová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2339/233892.jpg
Vydáno pod