Soud rozhodl: Assange může být vydán do Švédska

Londýn – Julian Assange může být vydán do Švédska. Rozhodl o tom dnes britský soud. Spoluzakladatel serveru WikiLeaks je ve Švédsku obviněn ze znásilnění dvou bývalých spolupracovnic. Považuje ale případ za politicky motivovaný a dává ho do souvislosti se zveřejněním tajných amerických diplomatických depeší portálem WikiLeaks. Devětatřicetiletý Australan už oznámil, že se proti rozsudku odvolá. Tvrdí, že by mu ve Švédsku hrozilo vydání do USA a následné věznění, možná i smrt.

Soudce Howard Riddle dnes znásilnění a sexuální obtěžování označil za trestné činy, které k vydání opravňují. Assange zatím nebyl z těchto trestných činů obviněn; bude-li vydán, čeká ho nejprve vyšetřování, na jehož základě by se rozhodlo o případném trestním stíhání. Podle londýnského spolupracovníka ČT Ivana Kytky byl Assangeův právní tým rozhodnutím soudu zaskočen.

„V tuto chvíli stále spoléháme na odvolání. Bude podané v následujících sedmi dnech. Pak celá záležitost půjde k odvolacímu soudu. Potom můžeme jít k Nejvyššímu soudu,“ říká Assangeův advokát Mark Stephens.

Soud se měl vyjádřit už 11. února, ale rozhodnutí odložil s tím, že potřebuje více času na posouzení případu. Na rozhodnutí o už ohlášeném odvolání bude mít nyní vyšší soudní instance 40 dní, ale tato lhůta může být „v zájmu spravedlnosti“ prodloužena. Pokud Assange ani tam neuspěje, může se odvolat ještě k britskému nejvyššímu soudu. Jeho výrok by byl definitivní.

Před budovou londýnského soudu se dnes shromáždila skupina Assangeových stoupenců. Někteří z nich byli oblečeni do růžových kombinéz ve stylu vězňů z kontroverzní americké věznice v Guantánamu, kde by podle nich mohl Assange jednou skončit.

Kontroverzního Australana už dříve podpořily i některé slavné osobnosti, například Bianca Jaggerová, bojovnice za lidská práva a exmanželka zpěváka Micka Jaggera. Marten Schultz z Právnické fakulty Stockholmské univerzity nad tím ale spíš kroutí hlavou: „Je to tak trochu zarážející. Slavní lidé ho podporují, ale přitom neznají detaily jeho případu.“

  • Julian Assange a jeho advokátka Jennifer Robinsonová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2349/234804.jpg
  • Demonstrace na podporu Juliana Assange autor: Matt Dunham, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2348/234791.jpg
Vydáno pod