Bahrajnská vláda chce vést s demonstranty dialog

Manáma – Bahrajnský ministr zahraničí šajch Chálid bin Ahmad Chalífa dnes naznačil, že vedení státu je ochotné vyjednávat se šíitskou opozicí, která v minulých dnes organizovala rozsáhlé protivládní protesty. Podle něj je možný dialog, jehož cílem bude nalézt východisko z mrtvého bodu, v němž se nachází střet mezi vládou a šíitskými demonstranty.

„Všechno může být vzneseno od jednacího stolu,“ ujistil v odpovědi na otázku, zda by Bahrajn uvažoval o změnách ve vládě v odpověď na požadavky demonstrantů. 

Do dialogu s vládou budou zapojeny „všechny vrstvy obyvatelstva“ království, zdůraznil šéf bahrajnské diplomacie. Nejnovější události v zemi znamenají podle něj nový začátek pro reformy nastartované před deseti lety. Ministr také potvrdil, že se radikální šíitský politik Hasan Mušajma může vrátit do vlasti, aniž by mu hrozilo zatčení. 

Mušajma je vůdcem šíitského opozičního Hnutí pro svobodu a demokracii, jehož členové byli mezi 23 šíitskými radikály, propuštěnými ve středu na základě královy milosti z vězení. Mušajma, který byl v tomto procesu souzen v nepřítomnosti, pobývá v exilu v Británii, kde se léčí pro onemocnění rakovinou. Do Bahrajnu se prý chce vrátit.

Vydáno pod