Brazilská vláda před karnevalem rozdává kondomy

Rio de Janero - Týden do začátku karnevalu v brazilském Riu odstartovala vláda speciální kampaň na prevenci AIDS. Akce je zaměřená na karnevalové oslavy a hlavně na dívky ve věku od 15 do 24 let. Během kampaně na podporu bezpečného sexu chce vláda rozdat přes 84 milionů kondomů. Díky efektivní propagaci se Brazílii podařilo snížit vzrůst počtu nakažených a brazilská strategie prevence šíření AIDS tak slouží jako příklad dalším rozvojovým zemím s podobným problémem.

Proslulý karneval má začít už 5. března. Ministerstvo zdravotnictví se na oslavy připravilo. Chce totiž co nejvíce zamezit šíření AIDS. Rozdalo už přes 50 milionů kondomů. „Prevence je moc důležitá. Hlavně v období karnevalu, který tolik probouzí sexualitu,“ domnívá se učitelka samby Roberta Esteves.

V rámci kampaně se nabízí i bezplatné vyšetření HIV infekce. Brazilský ministr zdravotnictví Antonio Padilja podstoupil rychlý test jako první. „V posledních letech boje proti AIDS jsme díky léčení dokázali tuto epidemii stabilizovat. Ale hodně lidí stále umírá proto, že přijdou na test moc pozdě. A to je riskantní pro jejich zdraví a životní úroveň. Proto je včasná diagnostika tak důležitá,“ dopnil ministr.

Kampaň proti AIDS v Brazílii (zdroj: ČT24)

Brazilská strategie boje proti AIDS se stala modelem pro rozvojové země. Světová banka předpovídala Brazílii do roku 2000 přes milion lidí s AIDS. Skutečných případů je ale dnes polovina. A to díky společnému úsilí vlády, neziskového sektoru a mezinárodních organizací.