Mexicko-americká hranice požírá peníze i lidské životy

San Diego – Mexicko-americká hranice živí pašeráky drog, převaděče lidí i pohraniční stráž. Teď se zase dostává do centra dění. Americké státní kase chybí peníze, a tak musí šetřit. Republikáni jako jednu z možností, kde seškrtat stamiliony, vidí právě výdaje na ostrahu hranice. Jenže i přes přísnou ostrahu už nyní žije v USA odhadem 11 milionů nelegálních imigrantů – tedy víc lidí, než kolik je obyvatel České republiky. A oslabení ostrahy by mohlo jejich počet ještě zvýšit.

Mexicko-americká hranice dlouhá přes 3 tisíce kilometrů prochází vrcholky hor, aby zase za chvíli sešplhala do údolí. Protíná pouště a dotýká se velkoměst. Probíhá souší i mořem. Překročit se ji snaží tisíce lidí. Ve Spojených státech hledají lepší budoucnost. USA je ale na svém území nechtějí, a tak hranici přísně střeží pohraniční stráž.

„Kombinujeme nejmodernější technologie a posílení hlídek. 100procentní kontrolu nemáme, ale situace je nesrovnatelně lepší,“ popsal současnou situaci člen pohraniční stráže Jerry Conlin. Ještě před patnácti lety to byla hlavní brána amerického snu pro statisíce chudých z jihu. Ostraha hranic nezvládala přívaly uprchlíků. Ilegální imigranti přebrodili třeba řeku, přebíhali dálnici nebo prostě jenom proběhli kolem aut na přechodu. Chaos byl nezvladatelný.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Dneska je tenhle sektor výkladní skříní amerických pohraničníků. Vyrostla tu skoro neprostupná bariéra z oceli, špičkových sledovacích zařízení i tisícovek mužů. A s ní vyrostla i jasná hranice mezi chudobou a blahobytem. Příběhy o bídě, nezaměstnanosti a snech o americkém snu zaznívají jenom přes pletivo. Za cestu do Spojených států jsou Mexičané ochotní dát celkem cokoliv. Třeba Diego zaplatil za tři pokusy o přechod hranice 50 tisíc korun. Napodruhé uspěl, po dvou letech ho ale našli a vyhostili.

Američané poblíž hranic si ale přísná bezpečnostní opatření chrání. A je také proč. Jen v San Diegu se s plotem kriminalita snížila na 40 procent. Ani šestimetrová bariéra ale neřeší všechno – záplatované díry připomínají desítky pokusů o přechod. Ročně to podle odhadů přes hranici zkouší až milion lidí. Plot je neodradil, jenom zahnal do nehostinné pouště. Každý rok tu zemře na 500 lidí. To je trnem v oku i některým Američanům. „Co děláme s imigranty, to je hanebné. Tohle je zeď hanby, zeď smrti. Říkám tedy – Baracku Obamo, strhněte tu zeď,“ říká aktivista pomáhající imigrantům Enrique Morrones.

Celá Amerika se shoduje, že imigrační politika nefunguje. Tady ale shoda končí a začínají rozpory, bez vyhlídky na změnu. Cena za neřešení tohoto problému se přitom dá vyčíslit až mrazivě snadno – dva lidské životy denně.

  • Americko-mexická hranice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2355/235460.jpg
  • Americko mexická hranice prochází pouští i mořem. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2355/235462.jpg