Němci navrhnou, jak slepit Buddhu

Paříž (Francie) - Na konferenci UNESCO dnes bude představena německá studie, která připouští možnost rekonstrukce obřích soch Buddhy z afghánského údolí Bámján. Ty v roce 2001 vyhodil do povětří Tálibán. Výzkumný tým z Technické univerzity v Mnichově tvrdí, že roztříštěné části menší sochy je možné slepit do původní podoby a doplnit materiály z údolí. Obnovit většího Buddhu, který měřil 53 metrů, bude ale těžší. Rekonstrukci by údajně mohli financovat Japonci.

Ke zničení přes 1500 let starých Buddhů se Tálibán odhodlal i přes hlasitý mezinárodní nesouhlas. Větší z nich, 53 metrů vysoký stojící Buddha, byl situován v západní části masivu, menší, který dosahoval výšky 37 metrů, byl umístěn ve výklenku na východě stěny. Odborníci prozkoumali několik set fragmentů, které zbyly po odstřelu soch. Výzkumy rovněž prokázaly, že sochy byly kdysi jasně barevné.

Na seznam nemovitého kulturního dědictví UNESCO bylo Bámjánské údolí zapsáno v roce 2003.

Historické předměty, které se Afgháncům podařilo zachránit před občanskou válkou a vládou Talibanu, představuje výstava v Britském muzeu v Londýně. Návštěvníci expozice Afghánistán: křižovatka starověkého světa zde mohou od čtvrtka vidět na 200 unikátních předmětů, včetně zlatého pokladu nomádských králů, množství šperků, antických i indických soch, římských skleněných pohárů či indického nábytku.