Íránské lodě se opět vracejí k Suezskému průplavu

Káhira - Dvě íránská válečná plavidla, která v únoru proplula za ostré kritiky Izraele Suezským průplavem, aby poté zamířila do Sýrie, se opět vracejí k Suezskému průplavu. V egyptském Port Saídu u severního ústí průplavu by měla být ve čtvrtek kolem 4:00 SEČ. Informovaly o tom tamější přístavní zdroje. Bylo to poprvé od islámské revoluce z roku 1979, kdy íránská válečná plavidla proplula touto strategickou vodnív cestou.

Učinila to po pádu egyptského prezidenta Husního Mubaraka, který udržoval přátelské styky s Izraelem a který by patrně takovou událost nepřipustil. Izraelští političtí představitelé označili proplutí průplavu íránským loděmi za politickou provokaci. Izraelské námořnictvo zvýšilo od chvíle, kdy plavidla vplula do Středozemního moře, stupeň pohotovosti.

Rozhodování o povolení bylo pro přechodnou vládu v Egyptě velmi obtížnou záležitostí. Káhira je spojencem Spojených států, uzavřela mírovou smlouvu s Izraelem a současně už tři desítky let nemá příliš dobré vztahy s Íránem. Ten nicméně za proplutí dvou lodí údajně zaplatil 300.000 dolarů (5,5 milionu korun).