Obyčejná žárovka za 620 Kč? Pro britskou armádu žádný problém…

Londýn – Předražené armádní nákupy trápí i Velkou Británii. Tamní armáda nakupovala žárovky v hodnotě 65 pencí (18 korun) za 22 liber (620 korun), stejně jako až padesátkrát předražené šrouby. Ministr obrany Liam Fox označil takové nákupy za neomluvitelné, ale odpovědnost přičetl předcházející labouristické vládě. Není jasné, kolik takových předražených žárovek nebo šroubů armáda nakoupila. Vláda tento týden oznámila, že letos propustí na 11 tisíc příslušníků ozbrojených sil v rámci škrtů, jimiž snižuje rozpočtový deficit.

Faktury za předražené nákupy předal deníku The Sun voják, který pracuje ve skladu na jedné britské základně a nepřál si být jmenován. Vedle přemrštěných cen za běžné stowattové žárovky potvrzují další účty nákupy obyčejných šroubů pro vojenské Land Rovery po 103 librách (2 900 korun). Tytéž šrouby lze na internetu koupit za 2,6 libry (73 korun).

Podle nejmenovaného vojenského zdroje je problém i v tom, že se podobné nákupy nedělají ve velkém, ale v menších množstvích a přes kontraktory, kteří si účtují přirážky. Předražené žárovky například armádě dodává firma FEL Avionics. The Sun připomíná, že smlouva s ní byla uzavřena ještě za předcházející vlády.

Vydáno pod