Neapol před volbami - tuny odpadků odklidí vojáci

Neapol - Italská armáda po třech letech znovu pomůže Neapoli. Celkem 170 vojáků se 70 nákladními auty má za úkol odstranit z ulic 2 000 tun odpadu, který se tam hromadí. Neapolské skládky jsou dlouhodobě beznadějně přeplněné. Italský premiér Berlusconi vojáky nasadil už v roce 2008. Řešení této krize bylo totiž jedním z jeho předvolebních slibů a teď se znovu schyluje k místním volbám.

Neapol se topí v odpadcích, a protože se blíží místní volby, politici nařídili vojákům, aby s tím něco udělali. Celkem 70 nákladních aut a 170 vojáků proto vyrazilo do ulic, aby odpadky, které už rozčílení obyvatelé několikrát dokonce zapálili, zlikvidovali. 

V Neapoli a v celé Kampánii se v posledních letech pravidelně hromadí tisíce tun odpadků. Může za to špatný systém skladování a zpracování odpadů. Za krizovou situací s odpadem v neapolském kraji stojí především mafie, která si z tohoto odvětví udělala výnosný podnik. 

Telefonát Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Kritická přitom byla situace už v roce 2008, kdy hory smetí v neapolských ulicích rozbouřily nepokoje. Premiér Berlusconi už tehdy rozhodl o nasazení armády. Ta ale vyčistila ulice jen nakrátko. Po třech letech je zapáchající problém zpátky. Italští komentátoři ovšem míní, že Berlusconi nyní nasazení vojáků do úklidu jen využívá k získání popularity před místními volbami plánovanými na tento měsíc.