Japonsko vypnulo jadernou elektrárnu, podobala se Fukušimě

Tokio - Japonský elektrárenský koncern Chubu Electric Power dnes vypnul poslední reaktor jaderné elektrárny Hamaoka. Udělal to na žádost japonské vlády, která se obávala o bezpečnost elektrárny ležící v oblasti, kde hrozí mohutná zemětřesení i přívalové vlny tsunami. Právě ty byly příčinou havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě.

Provozovatel hamaocké elektrárny začal s vypínáním trojice reaktorů v noci na pátek. Během dvou nebo tří let má navíc před komplexem vyrůst ochranný val proti tsunami. Podle expertů můžou prefekturu Šizuoka, v níž Hamaoka leží, v nejbližších desetiletích zasáhnout až osmistupňová zemětřesení.

Odstavením hamaocké elektrárny reaguje Japonsko na potíže s fukušimskou jadernou elektrárnou, kterou v březnu poškodila po silném zemětřesení přívalová vlna tsunami. V zemi je celkem 54 jaderných reaktorů a po březnové katastrofě v nich byly provedeny důkladné inspekce.

Ve fukušimské elektrárně dnes zkolaboval a poté zemřel jeden z pracovníků. Úmrtí řidiče, jenž převážel materiál, však podle provozovatele zařízení nesouvisí se zvýšenou radioaktivitou. Šedesátník se zhroutil z neznámých příčin a zemřel po převozu do nemocnice. Na jeho těle však nebyly zaznamenány nebezpečné dávky ozáření, ujistila dnes společnost TEPCO, která fukušimskou elektrárnu provozuje.

Muž od pátku pracoval v budově, v níž se skladuje radioaktivitou kontaminovaná voda, která unikla z poškozených reaktorů. Nosil však ochranný oděv včetně masky a rukavic.

Vydáno pod