Bin Ládin před smrtí natočil vzkaz

Washington – Šéf teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin ještě před svou smrtí natočil zvukový vzkaz, ve kterém přivítal revoluce v arabských zemích. Předpovídal v něm, že se bude revoluční vlna v regionu šířit dál. Bin Ládina zabilo 2. května americké komando v jeho úkrytu v pákistánském Abbottábádu.

Na dvanáctiminutovém záznamu bin Ládin oslavuje nynější arabské revoluce v Egyptě, Tunisku, Libyi, Sýrii nebo Jemenu. „Cítím, že celým muslimským světem vane s požehnáním Alláha čerstvý vítr změny,“ prohlásil na nahrávce bin Ládin. Vyzval pak své stoupence: „Na co tedy čekáte? … Zachraňte sebe a své děti, protože čas nadešel.“ 

„Před vámi je významná křižovatka a obrovská historická příležitost povstat spolu s muslimy a osvobodit se od otroctví vládců, jejich zákonů a západní nadvlády,“ prohlašuje.

Podle všeho bin Ládin natočil tento vzkaz týden před svou smrtí. Šéf al-Káidy také obvinil arabské režimy, že se stavěly do pozice idolů a zneužívaly média, aby zůstaly u moci. 

Američané nyní zkoumají bin Ládinovy osobní věci – deníky, zápisky, počítače. Není tak vyloučené, že se ještě objeví další vzkazy, které nestihl bin Ládin před svou smrtí zveřejnit.

Vydáno pod