Obama a Netanjahu se v názorech na Blízký východ rozcházejí

Washington - Americký prezident Barack Obama přiznal, že se v některých aspektech rozchází s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v názorech na cesty k dosažení míru na Blízkém východě. Podle Netanjahua může Izrael učinit určité ústupky v mírových jednáních, premiér ale zároveň zopakoval, že židovský stát se nemůže stáhnout k hranici z roku 1967, kterou označil za „neubránitelnou“. Odmítl tak Obamův čtvrteční návrh na vznik samostatné Palestiny v hranicích před uvedeným rokem.

Po dlouhém jednání v Bílém domě předstoupili oba politici před novináře, které pozdravili s úsměvy navzdory hlubokému napětí, jež jejich rozhovor obklopovalo. „Takové rozpory se ale mezi přáteli stávají,“ řekl Obama na tiskové konferenci a označil vzájemný rozhovor za „mimořádně konstruktivní“. Netanjahu ocenil Obamovo blízkovýchodní snažení. Ujistil zároveň, že Izrael chce mír. Na adresu Palestinců Netanjahu řekl, že si jejich vedení musí vybrat mezi paktem s hnutím Hamás, nebo mírem s Izraelem.

Oba politici se shodli v hodnocení „arabského jara“. Revolty proti autoritativním režimům v severní Africe a na Blízkém východě jsou podle nich příležitostí i výzvou. Obama a Netanjahu se setkali pouhý den po Obamově klíčovém projevu k Blízkému východu.

Spory mezi USA a Izraelem kvůli prolomení tabu (zdroj: ČT24)

Obama projevem porušil dosavadní tabu a jako první americký prezident se otevřeně vyslovil k otázce hranice budoucího samostatného palestinského státu, která by podle něj měla po dohodě a vzájemné územní výměně odpovídat hranici palestinského území do války v roce 1967. To označil za základ jakékoliv budoucí mírové dohody Izraele s Palestinci. Obamovo vyjádření vyvolalo v Izraeli vlnu překvapení a zklamání, až rozhořčení.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednal ve Washingtonu s americkým prezidentem Barackem Obamou
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak