Chilský prezident Allende byl asi zavražděn

Santiago de Chile – Někdejší chilský prezident Salvador Allende byl pravděpodobně zavražděn. Svědčí o tom prý kopie vojenského spisu o jeho smrti, který se loni našel v budově vojenské justice. Minulý týden v Chile exhumovali Allendeovy ostatky, aby se zjistilo, jak vlastně zemřel.

Podle chilské státní televize TVN Allende zřejmě nespáchal sebevraždu, jak se doposud uvádělo. Televize má k dispozici 300strankový vojenský spis o jeho smrti, který analyzovali dva experti na patologii. Ti dospěli k názoru, že šlo o vraždu.

Teprve před týdnem byly Allendeovy ostatky exhumovány, aby se zjistilo, jak vlastně zemřel. Ostatky nyní experti zkoumají v laboratoři soudní lékařské služby v Santiagu. Specialisté provedou radiologické zkoušky kostních pozůstatků i chrupu i balistické testy.

O smrti socialisty Salvadora Allendeho v září 1973 se vedou diskuse. Při bombardování prezidentského paláce během vojenského převratu vedeného Augustem Pinochetem Allendeho zabila kulka. Zbraň ani projektily se nikdy nenašly. Lékaři později po pitvě tvrdili, že Allende spáchal sebevraždu, když se střelil pod bradu.

Jenže následně se objevily teze, že Allendeho mohl zabít někdo z pučistů. Pochybnosti podpořila v roce 2008 soudně-lékařská expertíza doktora Luise Ravanala. Ten tvrdil, že v těle byly střely dvě a zranění prý neodpovídala sebevraždě.

Chilští komunisté chtějí prověřit smrt Nerudy

Chilská komunistická strana dnes požádala o nové prošetření smrti světoznámého spisovatele Pabla Nerudy. Ten zemřel jen několik dní po Allendovi údajně na rakovinu prostaty. Kvůli pochybnostem nad smrtí chilského prezidenta ale chtějí komunisté ověřit i smrt básníka.

Neruda zemřel v nemocnici 23. září 1973. Jenže jeho šofér tvrdil, že byl zavražděn. Spisovatel mu vyprávěl o podivné injekci, kterou dostal uprostřed noci od jednoho lékaře. Spekulace do případu pak vnesl i mexický velvyslanec, který se s Nerudou setkal v nemocnici den před jeho smrtí, rozhodně prý nevypadal jako umírající člověk.

Básník Pablo Neruda
Zdroj: ČT24/Wikipedia