Los Angeles se opět proměnilo v hráčské doupě

Los Angeles - Největší herní veletrh E3, který právě začíná v Los Angeles, je plný nových konzolí, které mají zastavit odliv hráčů k chytrým telefonům a tabletům, a samozřejmě desítek nových her. Zásadní novinky letošní sezóny si pro herní svátek připravily společnosti Sony, Nintendo i Microsoft.

V letošním ročníku herního veletrhu E3 přicházejí na scénu nové konzole a navíc prodeje a zájem hráčů potvrzují loni rozjeté trendy - 3D hraní a pohybové ovládání. Konference ještě před začátkem samotné akce firmy využily nejen k prezentaci novinek, ale i k omluvě. „Jste krví naší společnosti, bez vás by nebyl PlayStation. A já se vám chci osobně i za společnost omluvit za všechny problémy, které jsme vám způsobili,“ prohlásil na veletrhu prezident Sony Computer Entertainment US Jack Tretton.

Sony představilo PlayStation Vita

Kazuo Hirai, ředitel Sony Computer Entertainment

„Do nového modelu jsme zabalili tolik technologií, že hraní na konzoli bude mnohem zábavnější a komfortnější než na jakémkoliv chytrém telefonu nebo tabletu.“

Sony nakonec kromě omluvy za narušení bezpečnosti stovky milionů účtů majitelů konzolí PlayStation představilo i nástupce své kapesní konzole PSP. Nový a výkonnější PlayStation Vita má v sobě navíc zabudované kamery a umožňuje hrát hry v reálném prostředí třeba vlastního pokoje. Zároveň Sony zpřístupnilo své hry pro telefony s operačním systémem Android.

Lepší zážitek z hraní slibuje i Microsoft, který připravil nové hry a funkce pro svůj systém Kinect. S ním hráči nepotřebují ovladač, ale používají místo něj své vlastní tělo. Kromě nových sportů v rámci série Kinect Sports se objeví i speciální verze Hvězdných válek a další rodinné hry. „Rozjeli jsme i spolupráci se společností Disney. První výsledek bude hra Disneyland Adventures. Můžeme přinést kouzlo Disneylandu do milionů domácností po celém světě,“ uvedl viceprezident Microsoft Game Studios Phil Spenser.

Microsoft na Kinect hodně sází. Už jen proto, že hned po svém loňském uvedení trhal prodejní rekordy. Během prvních dvou měsíců se prodalo přes osm milionů kusů a dnes už pokořil desetimilionovou hranici. Díky novinkám roste zájem o počítačové hry i v Česku. Jen loni utratili Češi a Slováci za hry a konzole přes dvě miliardy korun.

Horkým tahákem E3 nová konzole od Nintenda

Japonská společnost Nintendo na veletrhu představila snad nejočekávanější konzoli s názvem Wii U, která bude mít grafiku s vysokým rozlišením a ovladač s dotekovým displejem. Nové zařízení by mělo vstoupit na trh mezi dubnem a prosincem příštího roku. Cenu nového konzoly firma zatím nezveřejnila.