Nový belgický rekord: Rok od voleb a stále bez vlády

Brusel - Přesně před rokem se v Belgii konaly parlamentní volby, které vyhrála Nová vlámská aliance. Ani po roce ale nebyly parlamentní strany schopny sestavit vládu, zemi proto dočasně řídí přechodný kabinet. Belgie se tak stala v tomto ohledu evropským a zřejmě i světovým šampionem. Nejnovější průzkum navíc ukázal, že by i teď Belgičané v případě nových předčasných voleb rozhodli stejně. Světový politický rekord v bezvládí by tedy ani nové volby zřejmě nezlomily, navíc si je většina obyvatelstva nepřeje.

Ve frankofonním Valonsku by podle průzkumu nejvíc hlasů znovu dostala tamní Socialistická strana, kdežto v nizozemsky mluvícím Vlámsku by s převahou opět zvítězila nacionalistická Nová vlámská aliance (N-VA) Barta De Wevera. Nesmiřitelní soupeři se rozcházejí hlavně v otázce reformy systému rozdělování financí mezi federální rozpočet a pokladny jednotlivých jazykových regionů. Analytici soudí, že čím déle vládní krize potrvá, tím pravděpodobnější je, že se Belgie rozpadne. Pro dvě třetiny Belgičanů má jejich stát ale stále budoucnost a je podle nich schopen zabránit svému rozpadu.

Třebaže o kompromis při vytvoření vlády se za poslední rok snažilo několik politiků z různých seskupení, 62 procent Belgičanů se staví proti tomu, aby se v zemi konaly nové předčasné volby. Kabinet premiéra Yvese Leterma, jenž byl pověřen správou země do doby vzniku nové vlády, se sice snaží o různé reformy, nejde však o silný kabinet s širokou oporou v parlamentu. Přes řadu reformních kroků nezabránil tomu, že ratingové agentury začaly Belgii opět hrozit možným snížením hodnocení. Právě to by pro zemi mohlo představovat zásadní problém. Belgie má jedno z největších zadlužení v rámci EU, přesto se ale zatím nedostala do takových problémů jako Řecko, Irsko a Portugalsko. Pokud by ale došlo ke zhoršení ratingu, dal by se očekávat odliv důvěry obchodníků a investorů na trhu a z toho vyplývající vážné komplikace.