Číňané vyšli do ulic kvůli napadené těhotné ženě

Hongkong - V jihočínském Kuang-čou už třetím dnem trvají střety mezi dělníky a policií. Asi tisícovka demonstrantů zapaluje automobily a útočí na vládní budovy. Policie nasadila obrněná vozidla a slzný plyn. Protesty vyvolal incident s těhotnou ženou z řad dělníků, kterou po sporu se státními úředníky napadli a zranili policisté.

Hongkongská televize odvysílala záběry na davy rozhořčených migračních dělníků ze vzdálené jihozápadní provincie S'-čchuan, kteří o víkendu zaplavili ulice města Ceng-čcheng v provincii Kuang-tung. Demonstranti rozbíjeli okna, zapalovali budovy místních úřadů a převraceli policejní auta. Proti výtržníkům byla nasazena obrněná vozidla, nejméně 25 lidí bylo zatčeno.

Vlna protestů se v Ceng-čchengu rozpoutala v pátek večer, když příslušníci bezpečnostních sil prý srazili v sousední vesnici Ta-tun k zemi dvacetiletou těhotnou pouliční prodavačku, která nechtěla uposlechnout jejich rozkazů k vyklizení místa. Město Ceng-čcheng je centrem textilního průmyslu a je domovem množství migračních dělníků, kteří pracují v továrnách na výrobu oděvů.

Místní úřady se snažily incident banalizovat, dnes nicméně deník China Daily uvedl, že cengčchengská vláda rozeslala do vesnic a továren pracovní skupiny, které občanům střet s pouličními prodavači vysvětlují. Šéf komunistické strany ve městě Ceng-čcheng těhotnou ženu navštívil v sobotu ráno v nemocnici, kam byla převezena na kontrolní vyšetření. Manžel postižené sdělil, že matka i ještě nenarozené dítě jsou v pořádku.

Vládnoucí čínská komunistická strana věnuje v poslední době demonstracím zvýšenou pozornost v obavách, aby pod vlivem povstání v arabských zemích nepřerostly v protesty ohrožující státní moc. Množství občanských nepokojů také v Číně rok od roku stoupá.

Zásah čínské policie proti demonstrantům
Zdroj: ČT24