Taktické rakety míří z jihu na Pchjongjang

Soul – Jižní Korea rozmístila na svém území taktické rakety země-země, schopné zasáhnout Pchjongjang. Podle nejmenovaného vládního zdroje v Soulu souvisí toto ochranné opatření s rostoucím napětím, které na Korejském poloostrově vyvolaly loňské ozbrojené incidenty. Rakety mají dolet 165 kilometrů, který ale lze téměř zdvojnásobit v případě použití přídavného motoru. Na základě dohody s USA nesmí Jižní Korea vyvíjet balistické rakety s doletem nad 300 kilometrů.

Zbraně byly rozmístěny poblíž demilitarizovaného pásma, které rozděluje poloostrov mezi obě Koreje. „Některé taktické rakety země-země byly rozmístěny v předsunutých oblastech,“ upřesnil zdroj. Rozmístění raket má především čelit systémům na odpalování raket a dělostřelectvu s dlouhým doletem, které jsou rozmístěny severně od hraniční linie, uvedl vládní zdroj.

Vztahy mezi oběma Korejemi se vzápětí dostaly na nejnižší úroveň za několik desítek let. Přitom jsou obě země technicky stále ve válečném stavu, jelikož ozbrojený konflikt v roce 1953 skončil pouze podepsáním příměří, nikoliv mírové smlouvy. KLDR odstoupila minulý měsíc ze všech jednání s Jižní Koreou, která mimo jiné požadovala omluvu Pchjongjangu jako podmínku pro dialog. Severní Korea to však odmítla a prohlásila, že se současnou jihokorejskou vládou naděje na dialog není.

Jižní Korea odmítla vrátit KLDR devět uprchlíků

Jižní Korea odmítla žádost Severní Koreje, aby jí vrátila skupinu devíti uprchlíků, kteří minulý víkend dopluli do jihokorejských vod a požádali o azyl. KLDR požádala o jejich vrácení ve čtvrtek prostřednictvím Červeného kříže. Všech devět lidí, většinou žen a dětí, patří k jedné rodině. Pchjongjang důrazně žádal, aby Soul uprchlíky vrátil, přičemž zdůraznil, že už nyní špatné vztahy obou korejských států by se mohly ještě zhoršit v případě odmítnutí.


Severní Koreu vždy pobouří útěk jejích občanů. Naposledy se tak stalo letos v únoru, kdy do jihokorejských vod doplulo 31 Severokorejců, údajně omylem, a Pchjongjang důrazně požadoval jejich návrat. Do KLDR se jich ale vrátilo jen 27, zbylí čtyři se rozhodli zůstat v Jižní Koreji.

Od skončení korejské války v roce 1953 se podařilo z KLDR uprchnout kolem 21 000 lidí, většinou v posledních letech. KLDR tvrdí, že je Soul nutí zůstat, ale uprchlíci zdůrazňují, že utíkají před politickými represemi a hladomorem.