Řidič, který v Maďarsku smetl český autobus, byl opilý

Budapešť – Slovenský řidič kamionu, který včera havaroval na maďarské dálnici a narazil přitom do českého autobusu, byl opilý. Podle policie měl v krvi 4 promile alkoholu. Při nehodě spolu se slovenským řidičem zahynul i řidič českého autobusu, který ovšem v době nehody neřídil.

Na včerejší nehodě, kterou pravděpodobně zavinil řidič slovenského kamionu, se podepsal alkohol. Informovala o tom dnes policie. Testy prokázaly, že měl v krvi čtyři promile. Podle maďarské agentury by to znamenalo, že před jízdou vypil litr tvrdého alkoholu. Řidič jiného kamionu, který poté při nehodě pomáhal, přitom popsal, že slovenský kamion před havárií podezřele kličkoval.

Šofér slovenského kamionu nejprve škrtl o polský kamion. Mohl tedy být podle policie v době druhého střetu zraněný, nebo dokonce už mrtvý.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Český autobus odvážel z Maďarska zájezd, uvnitř byla asi padesátka cestujících. Většina lehce zraněných už odjela náhradním autobusem do Česka, dnes odjedou další. Podle českého konzula v Budapešti Ladislava Lukácse zůstane poté v Maďarsku už jen pět až šest zraněných, kteří jsou v nemocnici v Györu.

Cestu domů nemůže zatím podstoupit nejvážněji zraněná cestující, která utrpěla mnohačetné zlomeniny včetně komplikované zlomeniny pánve a podstoupila několik operací. Její stav je podle Lukácse stabilizovaný a žena není v ohrožení života. V Maďarsku ale bude muset zůstat ještě týden, možná dva.