Aj Wej-wej nesmí bez povolení z domu

Peking - Světoznámý čínský disidentský výtvarník Aj Wej-wej, kterého ve středu čínské úřady propustily po téměř dvou a půl měsících věznění na kauci, zůstává pod policejním dohledem a bez povolení nesmí opustit svůj domov. Aj Wej-wej byl obviněn z krácení daní a bigamismu.

„Vzhledem k současné situaci nemohu poskytovat rozhovory,“ řekl Aj ve středu novinářům, kteří se od něj doposud dozvěděli jen několik bezcenných informací, jako že si nechal ostříhat vlasy.

Čínské úřady Ajovo propuštění odůvodnily tím, že se čtyřiapadesátiletý umělec, který je otevřeným kritikem čínského komunistického režimu, přiznal k daňovým únikům a že trpí vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Ajova rodina nicméně veškerá obvinění vznesená vůči umělci odmítá.

„Aj Wej-wej je nadále vyšetřován. Bez povolení nesmí opouštět místo, kde bydlí,“ řekl dnes novinářům mluvčí čínské diplomacie Chung Lej. „Měl by se neodkladně dostavit k soudu, kdykoli dostane obsílku… a nepokoušet se zničit důkazy,“ dodal.

Aj Wej-wej, který se mimo jiné podílel na návrhu olympijského stadionu (Ptačího hnízda) v Pekingu, byl zatčen v době řady zátahů proti disentu začátkem dubna, když se chystal odletět z Číny. Od té doby byl zadržován na neznámém místě v oblasti poblíž čínské metropole. Jeho manželka jej směla pod dozorem krátce navštívit jen jednou. Tajné věznění Aje, který patří v zahraničí k nejznámějším čínským disidentům, vyvolalo protesty v západních zemích.

Ajovo nečekané propuštění přišlo jen pár dní před cestou premiéra Wen Ťia-paa do Německa, Británie a Maďarska. Právě Berlín a Londýn patřily k nejostřejším kritikům zadržování výtvarníka.

Aj Wej-wej před svým domem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP