Tuniský soud udělil bývalému prezidentovi bin Alímu další trest

Tunis – Soud odsoudil bývalého tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího v nepřítomnosti k 15,5 roku vězení za nelegální držení zbraní, drog a archeologických předmětů. Podle agentury AFP má také bin Alí zaplatit pokutu 108 tisíc dínárů (asi 1,3 mil. Kč). Stejný soud přitom exprezidenta i jeho manželku poslal 20. června na 35 let do vězení za zpronevěru, v tomto případě přesahuje celková pokuta v přepočtu miliardu korun. Rovněž tento rozsudek vynesl soud v bin Alího nepřítomnosti.

Soud dnes jednal zhruba šest hodin, než vynesl rozsudek. Stání se týkalo dvou kilogramů konopné pryskyřice, zbraní a archeologických předmětů, které byly po lednovém útěku bin Alího ze země nalezeny v prezidentském paláci na předměstí metropole. Zavazadlo s konopnou pryskyřicí, ze které se vyrábí hašiš, u soudu ukázal velitel protinarkotické jednotky. Předložil také obálku s nápisem „droga“. Nápis prý bin Alí napsal vlastní rukou. Bin Alí ovšem v prohlášení uvedl, že klenoty a zbraně byly dar zahraničních státníků a peníze a drogy někdo nastražil.

Exprezident po lednových protivládních nepokojích uprchl do Saúdské Arábie. Jeho právníci dnes žádali soud o odklad, protože s bin Alím údajně nedokázali navázat kontakt, soud to ale zamítl. V reakci na to označili právníci proces za nespravedlivý. 

Bin Alí všechna obvinění odmítá. „Nechceme se účastnit tohoto procesu, a proto odstupujeme,“ uvedl jeden z advokátů krátce po zahájení dnešního přelíčení, které bylo odloženo z 30. června kvůli stávce úředníků. Ti minulý týden vedli třídenní stávku, kterou se chtějí domoci „radikálních“ změn na ministerstvu spravedlnosti. 

Přihlížející dnes v poloprázdné soudní síni po oznámení obhájců začali pískat a provolávat „zmizte!“. Jednání muselo být na několik minut přerušeno. Prokurátor posléze začal předčítat obvinění. 

Celkem bylo proti bin Alímu, který 14. ledna uprchl ze země, vzneseno 93 obvinění. Z nich 35 spadá pod vojenskou justici a patří k nim mimo jiné úmyslné zabití, mučení a rovněž protistátní spiknutí. V případě usvědčení hrozí bývalému prezidentovi trest smrti.