Google zaplatí 8,5 miliardy za kanadské on-line lékárny

Washington - Internetové společnosti Google hrozil soud, protože zobrazovala odkazy na on-line lékárny z Kanady, které umožňovaly dovoz léků na předpis i volně prodejných preparátů do Spojených států. Díky dohodě s ministerstvem se ale řízení vyhne a dobrovolně zaplatí půl miliardy dolarů (asi 8,5 miliardy korun). Informoval o tom server listu The New York Times a následně potvrdilo ministerstvo spravedlnosti USA.

Google už reklamu na prodej léků určených k prodeji ve Spojených státech zakázal. „Při zpětném hodnocení je ale jasné, že v první řadě jsme takovou reklamu na Googlu neměli umožnit,“ napsala firma ve stručném sdělení. 

Úřady začaly Google vyšetřovat kvůli podezření, že zmíněné lékárny mohou prodávat padělky léků. Ke spotřebitelům se také mohly dostat léky, které se běžně prodávají pouze na předpis. 

Vyšetřovatelé zjistili, že Google už v roce 2003 věděl, že jeho reklamní systém umožňuje kanadským lékárnám ilegálně prodávat léky do USA. Částka půl miliardy dolarů, kterou Google dobrovolně zaplatí, představuje všechny jeho příjmy za prodej této reklamy a za zisky z ilegálního prodeje léků americkým spotřebitelům. Jedná se o jednu z nejvyšších částek, která byla v dohodě o vyrovnání v USA zaplacena.

Vyšetřování vyšlo najevo v květnu, kdy se k němu Google přiznal v povinných materiálech určených pro akciovou burzu. Google tehdy zmínil částku 500 milionů dolarů, pravý důvod ale nikdy neuvedl. V médiích už se ovšem několikrát objevily spekulace, že zřejmě půjde o zobrazování odkazů na ilegální on-line lékárny.  

Vyšetřování upozornilo na zranitelnost systému automatického prodeje reklamy AdWords, který Google používá. Podle agentury AP se tak největší internetový vyhledávač na světě snadno může stát nástrojem různých machinací a podvodných praktik. Prodej odkazů je ale pro Google hlavním generátorem příjmů. Odhaduje se, že jen v tomto roce Googlu tato reklamní síť vydělá více než 30 miliard dolarů (asi 509 miliard korun).