Mark Duggan byl pohřben, otazníky nad jeho smrtí zůstávají

Londýn – Londýn se dnes rozloučil s Markem Dugganem, jehož smrt vyvolala nedávnou několikadenní vlnu nepokojů v metropoli a později i v dalších britských městech. Duggana zastřelil začátkem srpna policista, údajně v sebeobraně. Pohřeb začal krátce před polednem poté, co smuteční průvod dorazil ke kostelu v londýnském Wood Green. Průvodu přihlížely na ulici stovky lidí. Při smutečním obřadu, který už se konal v rodinném kruhu, promluvili například Dugganovi bratři a rodiče.

Devětadvacetiletý otec čtyř dětí byl zastřelen policistou v severolondýnské čtvrti Tottenham 4. srpna. Při noční jízdě taxíkem ho kontrolovala policejní hlídka, která se zaměřuje na boj s černošskými gangy, a jeden z mužů zákona na Duggana vystřelil, údajně v sebeobraně. Okolnosti incidentu vyšetřuje nezávislá policejní komise, podle balistické expertizy je zatím jasné pouze to, že Duggan zbraň nepoužil. Komise má své záměry zveřejnit v prosinci, Dugganova rodina ale dává už delší dobu najevo, že nevěří, že by policie věc řádně vyšetřila.

Místní pastor Barrington Burrell dnes před zahájením pohřbu uvedl, že Dugganova smrt vyvolává závažné otázky. Podle něj je pochopitelné, že místní komunita na incident reagovala s pobouřením. Zároveň ale odsoudil jako neospravedlnitelné nepokoje, které po Dugganově smrti vypukly.

Pohřeb Marka Duggana
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Policie během nepokojů, které byly v Británii nejhorší za posledních 30 let, zatkla asi tři tisíce lidí. Odhaduje se však, že do rabování se jen v britské metropoli zapojilo asi 30 tisíc lidí. Celkové škody podle pojišťoven dosáhly v přepočtu kolem 5,7 miliardy korun.