Matterhorn v sobě ukrývá krásu i nebezpečí

Zermatt - Matterhorn tvoří se svými 4478 metry nepřehlédnutelnou dominantu Walliských Alp. Leží na hranici mezi Švýcarskem a Itálií a láká turisty z celého světa na letní putování malebnou krajinou. Švýcarské městečko Zermatt, rozkládající se zhruba ve výšce špice české Sněžky, patří mezi světové rarity - auta sem mají vjezd zakázán, po silnicích se pohybují pouze elektromobily. Zermatt představuje výchozí bod, od nějž míří lanovky a stezky na zdejší vrcholy. Zdejší lyžařské středisko je největším i nejvýše položeným areálem v Evropě. Patří zároveň mezi ty nejdražší. Horolezecké výpravy na Matterhorn končily často neúspěchem. Smrt dobyvatelů Matterhornu připomínají cepíny umístěné na zermattském hřbitově.

Turisté, kteří se rozhodnou vydat do Zermattu automobilem, musejí počítat s náročnou trasou. Vzdálenost Praha-Zermatt je totiž dlouhá přes 1000 kilometrů. Automobil navíc do Zermattu nesmí, je nutné zaparkovat už v městečku Täsch, odkud jezdí do cílové destinace vlak každých dvacet minut.

V Zermattu je díky tomuto opatření perfektně čistý vzduch. Pohybují se tu pouze elektromobily, na něž je třeba dávat pozor zvlášť v noci, jezdí téměř neslyšně. Městečko tvoří klasické hnědé dřevěné domečky, na ulicích se často pohybují krom lidí i stáda koz či jiných zvířat.

V Zermattu slevy nečekejte

Za pobyt ve zdejším hotelu si návštěvníci připlatí. Zermatt představuje jedno z nejkrásnějších míst v Evropě rozprostírající se pod jednou z nejoblíbenějších čtyřtisícovek na světě, což je vidět i na cenách. Za hlavní jídlo lze počítat s útratou v přepočtu několik set českých korun. V ulicích Zermattu navíc člověk skoro nenarazí na klasickou samoobsluhu. Obchody překypují luxusním zbožím, výbavou pro horolezce, drahými suvenýry a švýcarskými čokoládami. Švýcaři tu upřednostňují vlastní měnu, eura je třeba vyměnit za franky.

Turisty nejoblíbenější vyhlídkou na Matterhorn je Gornergrat, odkud lze švýcarskou dominantu vidět i přes nepřízeň počasí. Gornergrat se nachází ve výšce 3089 metrů a kromě Matterhornu se tu otvírá i výhled na Monte Rosu a rozlehlý ledovec. Kdo navštíví Zermatt, měl by rovněž zamířit na Sunnega Paradise a odtud dále na Blauherd a Rothorn Paradise. V okolí Sunnegy se dají dělat relativně nenáročné túry kolem malých jezer, v jejichž hladině se odráží Matterhorn. Na některých stráních je navíc možné spatřit sviště.

Ze Zermattu vede přes mezistanici Furi lanová dráha i do ledovcového ráje na Matterhorn Glacier Paradise. Na Malém Matterhornu lze za dobrého počasí vypozorovat téměř čtyřicet čtyřtisícových vrcholů. Vzhledem k proměnlivosti zdejšího počasí bývá lanovka kvůli vichřicím ve vyšších polohách často uzavřena.

Pro průměrného turistu, který se chce co nejvíce přiblížit Matterhornu, představuje jasný cíl chata Hörnlihütte. Přímo ze Zermattu se lze dostat lanovkou na Furi, tvořící přestupové místo, zájemci odtud míří na Schwarzsee Paradise – právě toto středisko je výchozím bodem pro dobyvatele Matterhornu. Cesta k Hörnlihütte je zpočátku nenáročná, horolezci se tu míjejí s dětmi, postupně se ale mění téměř ve ferratu s velmi úzkými místy. Na túru k chatě pod Matterhornem není nutné jištění.

Kam vyrazit ze Zermattu:

Sunnegga 

- středisko Sunnegga je dostupné prostřednictvím lanovky, po níž následuje gondolová lanovka na Blauherd a vrcholová lanovka na Rothorn (3103 m.n.m.) 

Gornergrat 

- středisko Gornergrat je dostupné železniční Gornergratbahn, během zhruba 30 minut se dostanete na vrchol Gornergrat (3089 m.n.m.). Trať vede přes Riffelalp, Rotenboden a Riffelberg 

Klein Matterhorn a Schwarzsee 

- gondolová lanovka Matterhorn Express přepravuje cestující do přestupní stanice na Furi, odtud vede lanovka na Schwarzsee nebo k prostřední stanici na Trockener Steg a pak dále na Klein Matterhorn.

Zdroj: Wikipedie

Jungfrau - vražedný Eiger a nádraží na „vrcholu Evropy“ 

Při návratu do Čech stojí za to udělat si túru či dvě i na Jungfrau, horský masiv ve švýcarských Alpách. Ozubnicová železnice tu vyveze turisty na nejvýše položené nádraží v celé Evropě ve výšce 3454 metrů. Tento bod se nazývá Jungfraujoch – Top of Europe.

Kdo chce v okolí Jungfrau strávit několik dní, může se ubytovat v blízkých vesnicích. Třeba z Grindelwaldu je na masiv krásný výhled. Poblíž se nachází nástup na vláček vedoucí nejprve na Kleine Scheidegg, odkud se dají podnikat několikahodinové túry po hřebeni, nad nímž se tyčí vršky Jungfrau, Mönch a Eiger. K vidění tu je i azurové umělé jezero, ve kterém se hory odrážejí a místo tak představuje ráj pro fotografy.

Vrchol Eiger láká především zkušené horolezce. Se svou celkovou výškou 3970 metrů a hlavně kolmou severní stěnou (Nordwand) s převýšením kolem 1800 metrů je Eiger výzvou, již není radno podceňovat. Na severní stěně našlo smrt už tolik dobyvatelů Eigeru, že se začala nazývat Mordwand, tedy vražednou stěnou. V dubnu tohoto roku vytvořil na Eigeru nový rekord Švýcar Dani Arnold – severní stěnu pokořil za 2 hodiny a 28 minut. 

Na čem si ve švýcarských Alpách pochutnáte?

Švýcaři si stejně jako obyvatelé jiných alpských zemí potrpí na sýry (hlavně ementál) a jiné mléčné výrobky. Typickou kuchyni tvoří fondue (chleba namáčený do směsi různých sýrů s bílým vínem), raclette (grilovaný sýr), rösti (placka podobná bramboráku), hovězí na všechny možné způsoby a jako dezert jablečný štrúdl. Delikatesu představuje švýcarská čokoláda Lindt. Oblíbené je víno z Valais, hruškovice, ale i pivo nebo mošt.

Švýcarské hory mají co nabídnout. Cestování, ubytování ani jídlo sice není z nejlevnějších, kdo si ale takový výlet může dovolit, Zermatt a celé okolí Matterhornu by neměl vynechat.

Vydáno pod