Kaddáfí: Je to maškaráda

Tripolis – Skrývající se libyjský vůdce Muammar Kaddáfí o sobě znovu dal vědět. Syrská televize odvysílala jeho audionahrávku. V té Kaddáfí tvrdí, že systém vlády v Libyi je založen na vůli lidu a nelze ho odstranit. Dění v zemi pak označil za maškarádu.

„Politický systém v Libyi je systém postavený na moci lidu… Není možné, aby byl odstraněn,“ prohlásil Kaddáfí. Libyjce varoval, aby nevěřili tomu, že v Libyi nastala změna režimu.

„To, co se děje v Libyi, je maškaráda, která se děje jen díky leteckému bombardování, které nepotrvá věčně,“ dodal. Letouny Severoatlantické aliance už několik měsíců podporují libyjské povstalce bombardováním Kaddáfího vojenských cílů.   

Kaddáfí je na útěku a skrývá se neznámo kde. Jeho věrní mají v moci pouze tři větší města v Libyi, jejichž drtivou část ovládají rebelové. Ti ale povstání nechtějí prohlásit za skončené, dokud Kaddáfího nedopadnou.

Obama slíbil Libyjcům pomoc při obnově země

Americký prezident Barack Obama ujistil Libyjce o pomoci při obnově země po svržení Kaddáfího. Jeho prohlášení dnes zveřejnil Bílý dům před prezidentovým projevem v OSN při příležitosti setkání kontaktní skupiny k Libyi. Zbývající stoupence Kaddáfího Obama vyzval, aby se připojili k nové Libyi. „Budeme při vás stát ve vašem boji za uskutečnění míru a prosperity, kterou přináší svoboda,“ uvádí se v prohlášení. Podle amerického prezidenta Libyi čeká ještě těžké období, ale již současný stav označil za příklad úspěchu společné práce mezinárodního společenství. Přislíbil Libyjcům, že operace NATO, která slouží jejich ochraně, bude pokračovat. Obama se dnes poprvé sešel s Mustafou Džalílem, šéfem libyjské Přechodné národní rady (NTC) a oznámil, že USA pošlou do Tripolisu svého velvyslance.

Džalíl dnes požádal při setkání takzvané skupiny přátel Libye o pomoc OSN. Poděkoval také za mezinárodní angažovanost, bez níž by povstalci nemohli nad Kaddáfím zvítězit. Konstatoval, že libyjské povstání doposud stálo život 25 000 lidí, dvojnásobek byl v bojích zraněn.

Africká unie dnes uznala NTC jako legitimní prozatímní vládu Libye a je připravena ji podpořit při vytváření nové vlády země. Ke kroku AU se večer připojila Jihoafrická republika, jeden z věrných Kaddáfího spojenců. 

Mustafa Džalíl a Barack Obama
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Zahraniční experti údajně zadržení v Libyi byli vyslýcháni

Skupina 17 zahraničních expertů, kterou údajně zadrželi Kaddáfího vojáci v Baní Valídu v neděli, byla vyslýchána a objeví se na veřejnosti, až přijde vhodná doba. Uvedl to dnes mluvčí Kaddáfího Músá Ibráhím. Skupina, o jejímž zadržení Kaddáfího strana dosud nepodala žádné důkazy, se údajně skládá z větší části z občanů Francie, dvou Britů, jednoho Katařana a jednoho „Asijce“.