Asad: Návrh syrské ústavy chci do čtyř měsíců

Damašek – Syrský prezident Bašár Asad dnes dekretem nařídil zvláštnímu výboru připravit do čtyř měsíců návrh nové ústavy. Plní tak jeden z hlavních požadavků opozice, která je v ulicích syrských měst od března. Násilnosti ovšem pokračovaly i dnes, když policie střílela do účastníků pohřbu oběti pátečního násilí. Dva z truchlících přišli o život.

Asadův dekret předpokládá, že zvláštní výbor připraví ústavu do čtyř měsíců. Výbor má 29 členů, mezi nimiž je Kadrí Džamíl ze Syrské komunistické strany. Nedávno vedl při návštěvě Ruska delegaci lidí, kteří se označují za umírněnou opozici. Ústava začne platit, jestliže ji schválí aspoň dvě třetiny poslanců a jestliže projde referendem.

Asad od března ohlásil několik reformních kroků, mimo jiné slíbil, že zavede pluralitní politický systém, avšak Syřané protesty neukončili. Žádají rovněž Asadovo odstoupení. Poslední demonstrace se konaly včera. Byly svolány na památku zabitých dezertérů, kteří se v posledních dnech staví se zbraní v ruce proti armádě. V pátek přišlo na nejrůznějších místech země o život 12 lidí. Od března si nepokoje vyžádaly 3 000 obětí.