Chytí se krokodýli na háček?

Bangkok - Thajci sčítají škody po několikaměsíčních záplavách. Jenže musejí se vyrovnávat nejen s materiálními škodami, ale také s nezvanými návštěvníky, které voda přinesla až na předměstí Bangkoku. S vodou sem připlavali krokodýli. Vláda proto zřídila speciální odchytové týmy, které se snaží plazy odchytit.

Zaměstnanci thajského ministerstva rybolovu řeší každý den několik zoufalých telefonátů, že se v rezidenčních čtvrtích pohybují nebezpeční plazi. Thajsko je už dlouho vyhlášené centrum chovu, vývozu i pašování těchto exotických zvířat. Při záplavách se krokodýli chovaní na farmách dostali na svobodu a teď ohrožují zdejší obyvatele. 

V bangkokské čtvrti Sai Mai velká voda zatopila zoologickou zahradu. V nebezpečí se ocitli primáti, žirafy, delfíni i další exotická zvířata. Zaměstnanci vršili hlínu na hráze 24 hodin denně, aby zoo ochránili. O krokodýlí farmy se ale nikdo podobným způsobem nestaral. V Thajsku jich přitom fungují přibližně tři tisíce. 

Od července odchytili lidé z ministerstva rybolovu 10 krokodýlů, kteří si našli cestu až do obytných čtvrtí Bangkoku. Někteří se nechali ulovit snadno, když jim cestu přehradili místní obyvatelé. Další krokodýli, kteří se schovávají v rozlehlých oblastech s mokřady a bažinami, jsou ale pro záchranáře tvrdým oříškem. Odchytové týmy proto na ně používají návnadu - kusy kuřecích koster zavěšených na mohutné háky.

Kokodýli v Bangkoku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod