Rakušané netradičním způsobem varovali před českou pyrotechnikou

Vídeň - Rakouští policejní experti uspořádali jižně od českých hranic rozsáhlé cvičení s údajně nebezpečnou zábavní pyrotechnikou. Před blížícími se silvestrovskými oslavami pozvaným novinářům předvedli mimo jiné nebezpečnost petard značky La Bomba pocházejících z České republiky, informovala agentura APA. Rakušané považují jejich dovoz za nezákonný a dlouhodobě před nimi varují.

Policejní pyrotechnici upozornili, že ilegálně dovážené dělbuchy představují riziko požárů a vážných zranění. Názorně to předvedli u Zwentendorfu na úterním cvičení s explodující pyrotechnikou, když na figuríně z výlohy demonstrovali, co mohou výbušniny napáchat při nedbalém zacházení.

Když v ruce plastové manekýny vybuchla La Bomba dovezená z Česka, byla figurína podle APA tak roztrhaná, že jí nedokázal pomoci ani nejlepší „chirurg“. Jednotlivé díly těla se rozletěly na metry daleko, ruka byla zdemolována k nepoznání.

Přítomným novinářům byly před pokusem rozdány špunty do uší, stejně jako při jiném experimentu, kdy pyrotechnici ukazovali, jak nebezpečná může být exploze dělbuchu v kapse bundy. Krejčovská panna utrpěla taková mnohočetná „zranění“ na polyesterové tkáni, že byly vidět „vnitřnosti“. „Lidská tkáň je mnohem zranitelnější a vydrží méně. Tato exploze by vedla k těžkým traumatickým zraněním,“ řekl pyrotechnik Thomas Csengel.

Vývoj exploze je nepředvídatelný

Při jiném experimentu s pyrotechnikou dovezenou ze sousedních zemí naložili rakouští policisté převážně zakázanými dělbuchy, světlicemi a rachejtlemi kufr malého automobilu a odpálili je na dálku. „Vývoj exploze nelze předvídat,“ upozornili experti znervóznělé zvědavce a novináře, kteří dění sledovali ze vzdálenosti 150 metrů.

První pokus selhal. Až po druhém odpočítávání se ozvala série výbuchů a zavazadlový prostor auta se stal zdrojem ohňostroje. Po deseti minutách stravovaly celý automobil plameny. Sedm hasičských dobrovolníků na uhašení požáru spotřebovalo 200 litrů vody. Automobilové součástky byly rozmetány do okruhu 40 metrů a z vozu zbyl zcela ohořelý vrak.

Prezentace měla podle agentury APA poučit o tom, co se může stát, když havaruje automobil naložený ilegální silvestrovskou pyrotechnikou.